دوره 14، شماره 72 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 72 صفحات 241-231 | برگشت به فهرست نسخه ها

امیری ریگی زهرا، کاظمی مقدم منصور. مدل‌سازی گرفتگی غشا در اولترافیلتراسیون شیر کم‏چرب. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (72) :231-241

1- دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه مهندسی شیمی، واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- استادیار گروه مهندسی شیمی، مجتمع دانشگاهی شیمی و مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، تهران
چکیده  تاکنون مدل­های زیادی برای پیش­بینی کاهش شار در اولترافیلتراسیون غشایی ارائه شده است، اما این مدل­ها به دلیل فرض­های محدود کننده قابل استفاده برای تمام محلول­ها نیستند. در این پژوهش با استفاده از معادلات ارائه شده برای چهار مکانیسم اصلی گرفتگی یعنی مکانیسم گرفتگی کامل، مکانیسم گرفتگی میانی، مکانیسم گرفتگی استاندارد و مکانیسم جداسازی کیک، گرفتگی در فرآیند تغلیظ شیر کم­چرب مدل­سازی شد. سپس این مدل­ها با داده­های آزمایشگاهی در فشار­های 50، 100، 150، 200 و 250 کیلو­پاسکال سنجیده شد تا تأثیر فشار بر پدیده گرفتگی بررسی شود. بر اساس نتایج به دست آمده مکانیسم گرفتگی کیک بیشترین و مکانیسم گرفتگی استاندارد کمترین همخوانی را با داده­های آزمایشگاهی داشت. مکانیسم گرفتگی کامل توانایی رگراسیون داده­ها را با نرم­افزار CurveExpert Professional نداشت. با کاهش فشار مدل به داده­های آزمایشگاهی نزدیکتر شد. نتایج همچنین نشان داد که مدل گرفتگی میانی دومین مکانیسم درگیر در گرفتگی فرآیند تغلیظ شیر است. در واقع دو مکانیسم گرفتگی کیک و میانی، مکانیسم­های اصلی گرفتگی شیر کم­چرب می باشند. نتایج به دست آمده از مدل­سازی مقاومت­ها نشان داد که مقاومت اصلی بر سر راه جریان، مقاومت لایه کیک است که این به خوبی با آنچه که از تجمع مولکول­های پروتئین و چربی بر روی سطح غشا انتظار می­رود، در هماهنگی بود. به طور کلی مکانیسم اصلی گرفتگی در این فرآیند مکانیسم گرفتگی لایه کیک می­باشد و انتظار می­رود که ترکیب این مدل با مدل گرفتگی میانی بهترین نتیجه را به دست بدهد.

دریافت: 1396/5/2 | پذیرش: 1396/5/2 | انتشار: 1396/11/1