دوره 19، شماره 132 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 132 صفحات 326-313 | برگشت به فهرست نسخه ها

sadeghi dehkordi Z, ghorbanipour M, sazmand A, Daraei Garmakhany A, fallah M, Sari A A. بهینه سازی شرایط استخراج) غلظت حلال و زمان استخراج) عصاره آبی، الکلی و هیدورالکلی گیاه خوشاریزه (Echinophora platyloba)، خصوصیات آنتی اکسیدانی و اثر کشندگی آن بر پروتواسکولکس‌های کیست هیداتید در شرایط آزمایشگاهی. FSCT 2023; 19 (132) :313-326
صادقی دهکردی زینب، قربانی پور میلاد، سازمند علیرضا، دارایی گرمه خانی امیر، فلاح محمد، ساری عباسعلی. بهینه سازی شرایط استخراج) غلظت حلال و زمان استخراج) عصاره آبی، الکلی و هیدورالکلی گیاه خوشاریزه (Echinophora platyloba)، خصوصیات آنتی اکسیدانی و اثر کشندگی آن بر پروتواسکولکس‌های کیست هیداتید در شرایط آزمایشگاهی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (132) :313-326

1- استادیار، گروه پاتوبیولوژی، دانشکده پیرادامپزشکی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران. ، dehkordisz@gmail.com
2- دانش آموخته کارشناسی ارشد انگل شناسی ، دانشکده پیرادامپزشکی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
3- استادیار، گروه پاتوبیولوژی، ، دانشکده پیرادامپزشکی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران.
4- دانشیار، گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم و صنایع غذایی تویسرکان، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران.
5- 5- استاد، گروه انگل شناسی و قارچ شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ،
6- استادیار، گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده پیرادامپزشکی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران.
اکینوکوکوزیس سیستیک (هیداتیدوزیس) یک بیماری مهم و شایع مشترک بین انسان و حیوان است که توسط مرحله­ لاروی سستودهای جنس اکینوکوکوس ایجاد می­گردد. اگرچه در بسیاری از موارد بیماری در انسان، درمان انتخابی جراحی است ولی به طور ثانویه ممکن است در مرحله تخلیه­ کیست باعث انتشار نوزادان انگل (پروتواسکولکس­ها) و مسبب رشد کیست­های جدید شود. در حال حاضر از محلول­هایی نظیر نمک هایپرتونیک و نیترات­نقره برای غیرفعال‌کردن محتویات کیست استفاده می­شود که عوارض جانبی برای بیماران به همراه دارند. بنابراین نیاز به یافتن ترکیبات پروتواسکولکس­کش جدید با تأثیر بیشتر و عوارض کمتر همیشه مورد توجه بوده است. هدف از این تحقیق، بهینه‌سازی شرایط استخراج عصاره گیاه خوشاریزه و بررسی ویژگی‌های آنتی‌اکسیدانی و ترکیبات فنولی حاصل از آن و نیز خاصیت کشندگی پروتواسکولکس­های کیست هیداتید در شرایط آزمایشگاهی بود. برای این هدف، ابتدا عصاره هیدروالکلی گیاه خوشاریزه تحت­تاثیر غلظت­های 0، 50 و 100% اتانول و طی مدت زمان­های 24، 48، 72 ساعت استخراج گردید. برای تعیین بهترین شرایط استخراج عصاره‌ها از روش سطح پاسخ استفاده گردید و عصاره­گیری در شرایط بهینه صورت گرفت. نهایتا از عصاره­های استخراجی در شرایط بهینه غلظت‌های ppm 600، 400، 200 تهیه گردید و تاثیر آن­ها بر پروتواسکولکس­های زنده استحصالی از کیست­های هیداتید کبد گوسفند و بز از کشتارگاه همدان بررسی گردید. نتایج نشان داد عصاره خوشاریزه حاصل از 24 ساعت استخراج با اتانول خالص (100%) در زمان­های 5، 15 و 30 دقیقه می­تواند 100 درصد پروتواسکولکس­ها را از بین ببرد. نتایج آزمایشات بیرون­تنی (in vitro) حاضر پیشنهاد می­دهد که عصاره اتانولی گیاه خوشاریزه می­تواند به عنوان یک کاندیدای مناسب جهت استفاده در محیط­های درون­تنی (in vivo) استفاده شود.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اسانس ها و عصاره ها
دریافت: 1401/8/22 | پذیرش: 1401/10/14 | انتشار: 1401/12/10