دوره 14، شماره 68 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 68 صفحات 225-236 | برگشت به فهرست نسخه ها

اسدپور الهام، مقصودلو یحیی، جعفری سید مهدی، قربانی محمد، اعلمی مهران. بهینه سازی نانوریزپوشانی اسید فولیک به کمک روش تاگوچی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (68) :236-225

1- استادیار، گروه صنایع غذایی، موسسه آموزش عالی غیر انتفاعی بهاران، ایران.
2- استاد گروه صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران.
3- دانشیار گروه مهندسی مواد و طراحی صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران.
4- دانشیار گروه صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران.
چکیده
به دلیل حساسیت اسید فولیک همانند بسیاری از ویتامین­های دیگر به شرایط محیطی و عملیات فرآوری، ضروری است که توسط روش­هایی با کارایی بالا نظیر میکرو/نانوانکپسولاسیون از این ویتامین محافظت شود. هدف پژوهش حاضر، پیداکردن شرایط بهینه تولید امولسیون­های دوگانه پکتین-کنسانتره پروتئین آب پنیر (WPC[1]) برای نانوانکپسوله­کردن اسیدفولیک ازطریق فرآیند خشک­کردن پاششی بود. برای این منظور، 5 متغیر مستقل همراه با محدوده عملیاتی آنها شامل غلظت پکتین، غلظت WPC، میزان فاز پراکنده، pH و نوع سامانه سورفکتانت به­عنوان متغیرهای تیمار و راندمان انکپسولاسیون (EE[2]) به­عنوان متغیر پاسخ اصلی انتخاب شدند. طرح­ریزی آزمایش­ها دراین مرحله به کمک روش تاگوچی صورت گرفته و 16 تیمار تعیین گردید. امولسیون­های دوگانه نهایی، فرمولاسیون­هایی بودند که حاوی یک نانو/میکروامولسیون داخلی متشکل از سامانه آب (دارای اسیدفولیک محلول) در روغن و یک فاز آبی بیرونی متشکل از کمپلکس بیوپلیمری پکتین-WPC بودند. میانگین کلی راندمان انکپسولاسیون اسیدفولیک در این سامانه حدود 3/88 درصد در محدوده 3/82 تا 0/95 درصد بدست آمد. آنالیز اثرات اصلی با روش تاگوچی نشان داد که میزان فاز پراکنده امولسیون­های دوگانه، مهمترین تیمار اثرگذار بر EE بوده (36%) و سامانه سورفکتانت دارای کمترین تاثیر (5%) بود. همچنین، نتایج این مرحله مشخص نمود که مهمترین برهم­کنش بین متغیرهای مستقل با توجه به اثرگذاری بر EE، مربوط به اثر متقابل بین WPC و میزان فاز پراکنده می­باشد درحالی­که اثر متقابل پکتین-pH دارای کمترین تاثیر بود. درمجموع، شرایط بهینه عبارت بود از غلظت پکتین 1%، غلظت WPC 4%، میزان فاز پراکنده 15%، pH برابر 6 و سامانه سورفکتانت PGPR[3] با نانوامولسیون داخلی که قادر است راندمان انکپسولاسیون اسید فولیک را به 99% برساند.

[1]. Whey Protein Concentrate

[2]. Encapsulation Efficiency