دوره 20، شماره 135 - ( 1402 )                   جلد 20 شماره 135 صفحات 102-89 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Safarpour B, Esmaeilzadeh kenari R, Farmani J. The effect of qadomeh shahri seed gum and whey protein isolate on the antioxidant properties of nanoencapsulated sage extract to increase the stability of sunflower oil. FSCT 2023; 20 (135) :89-102
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-62299-fa.html
صفرپور بهناز، اسماعیل زاده کناری رضا، فرمانی جمشید. تاثیر نوع پوشش بیوپلیمری بر خصوصیات پاداکسندگی عصاره مریم گلی نانوریزپوشانی شده جهت افزایش پایداری روغن آفتابگردان در شرایط دمایی تسریع شده. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (135) :89-102

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-62299-fa.html


1- دانشجوی دکتری گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی ،دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
2- استاد گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران ، reza_kenari@yahoo.com
3- دانشیار گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
چکیده:   (596 مشاهده)
روغن آفتابگردان یکی از مهم­ترین روغن­های گیاهی و با ارزش تغذیه­ای بالا است که متاسفانه به دلیل غیر اشباعیت به اکسایش حساس می­باشد. در این پژوهش عصاره برگ مریم گلی با استفاه از فراصوت حمام و حلال اتانول:آب (70:30) در دمای 35 درجه سانتیگراد و به مدت 30 دقیقه در KHz35 عصاره­گیری شد. میزان ترکیبات فنولی عصاره 12/31 میلی گرم گالیک اسید بر گرم بود. فعالیت پاداکسندگی غلظت­های 50، 100، 200 و 250 ppmاز عصاره برگ مریم گلی از طریق روش بیرنگ شدن بتاکاروتن/لینولئیک اسید و پایداری اکسایشی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد با افزایش غلظت عصاره فعالیت پاداکسندگی و پایداری اکسایشی افزایش یافت. عصاره برگ گیاه مریم گلی (250 ppm) برای ریزپوشانی در دیواره صمغ دانه قدومه شهری/ایزوله پروتئینی آب پنیر با نسبت­های 1:0، 1:1 و 0:1 مورد استفاده قرار گرفت. اندازه ذرات نانوکپسول بین 4/217 و 0/270 نانومتر متغیر بود و نانوکپسول تهیه شده از قدومه شهری بزرگ­ترین اندازه و نانوکپسول تهیه شده از پوشش صمغ و ایزوله پروتئینی کوچک­ترین اندازه را داشتند. به منظور تشدید فرآیند اکسایش، روغن آفتابگردان بدون پاداکسنده،          روغن­های حاوی عصاره آزاد، ریزپوشانی شده و TBHQدر آون در دمای 60  درجه ­سانتیگراد به مدت 24 روز قرار گرفت. اندیس پراکسید، پارا ­آنیزیدین و توتوکس  نمونه­ها اندازه­گیری شد. نتایج نشان داد اکسیداسیون روغن در نمونه­های حاوی عصاره ریزپوشانی شده برگ گیاه مریم گلی کمتر از نمونه شاهد، نمونه حاوی عصاره آزاد و TBHQاست. به طوریکه در پایان روز 24 دوره نگهداری مقدار اندیس پراکسید، پاراآنیزیدین و توتوکس در نمونه­های روغن حاوی عصاره نانوریزپوشانی شده کمتر از روغن حاوی پاداکسنده سنتزی TBHQو عصاره آزاد بود. همچنین در بین دیواره­های استفاده شده برای ریزپوشانی عصاره مریم گلی، دیواره ترکیبی از جنس صمغ قدومه شهری و ایزوله پروتئینی آب پنیر بهترین پوشش برای ریزپوشانی عصاره به منظور افزایش عمر ماندگاری روغن آفتابگردان می­باشد.
 
متن کامل [PDF 515 kb]   (282 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: تکنولوژی روغن و فرآورده ها
دریافت: 1401/3/28 | پذیرش: 1401/10/12 | انتشار: 1402/2/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.