دوره 19، شماره 127 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 127 صفحات 253-241 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Moradi S, Zeraatpisheh F, Zanganeh H, Ghajari shamoshaki M, Vasiee A, tabatabaei yazdi F et al . Effect of separator and two-stage bactofugation and their operating conditions on microbial load and dairy sludge volume. FSCT 2022; 19 (127) :241-253
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-62105-fa.html
مرادی سمیرا، زراعت پیشه فاطمه، زنگانه حسین، قجری شموشکی مهدی، وسیعی علیرضا، طباطبایی یزدی فریده و همکاران.. اثر استفاده از سپراتور و باکتوفوگاسیون دوگانه و شرایط عملیاتی آن ها بر بار میکروبی و حجم لجن لبنی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (127) :241-253

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-62105-fa.html


1- گروه علوم غذایی، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
2- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی ، مشهد، ایران
3- مدیر کارخانه شیر پگاه گلستان،ایران
4- گروه آموزشی علوم و صنایع غذاییدانشکده کشاورزی،دانشگاه فردوسی،مشهد ، tabatabai@um.ac.ir
چکیده:   (1152 مشاهده)
کیفیت میکروبی شیر خام از دو نظر بسیار پر اهمیت می باشد. اول اینکه مصرف خود شیر در سفره غذایی مردم نقش بسیار پررنگی دارد و بار میکروبی بالای آن سلامت مصرف­کننده را به خطر می­اندازد. دوم اینکه اگر کیفیت میکروبی شیر مناسب نباشد فراورده های مشتق شده از شیر، از نظر تکنولوژیکی کیفیت مناسبی نخواهند داشت. در این پروژه که با همکاری شرکت پگاه گلستان انجام پذیرفته است، با هدف کاهش حرارت­دهی شیر (به منظور عدم افت ارزش تغذیه­ای در نتیجه حرارت) از فرایند جداسازی (با سپراتور) و باکتوفوگاسیون دوگانه به منظور کاهش بار میکروبی استفاده شد. نمونه­های شیر مورد استفاده برای تولید پنیر لاکتیکی در استان گلستان در دو سال 1399 و 1400 مورد بررسی قرار گرفتند. پس از انجام فرایند، شمارش کلی میکروبی، شمارش اسپورهای هوازی و بی هوازی انجام شد. نتایج نشان داد که با استفاده از این روش، بار میکروبی کل، اسپورهای هوازی و بی هوازی شیرهای جمع­آوری شده در تمام طول سال ، تا حد قابل قبول و بدون کاهش کیفیت میکروبی پنیر تولیدی در طول دوره نگهداری کاهش یافته­است. از طرف دیگر  فرایند جداسازی و باکتوفوگاسیون باعث تولید لجن لبنی می­شود. در حالت معمول هر 20 دقیقه یک بار، خروج لجن لبنی انجام می­شود، که در این فرایند در سپراتور و باکتوفوگاسیون 1 ،به 21 دقیقه یکبار، به منظورکاهش لجن لبنی انجام شد.
 
متن کامل [PDF 1146 kb]   (365 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: میکروبیولوژی مواد غذایی
دریافت: 1401/3/19 | پذیرش: 1401/5/5 | انتشار: 1401/6/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.