دوره 19، شماره 128 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 128 صفحات 205-193 | برگشت به فهرست نسخه ها

musavi M H, Gharekhani M, Alirezalu K, Roufegarinejad L, Azadmard_damirchi S. Enrichment of buckwheat and lentil based fermented beverages with vitamin E and vitamin C Nano liposomes. FSCT 2022; 19 (128) :193-205
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-62017-fa.html
موسوی میرحسین، قره خانی مهدی، علیرضالو کاظم، روفه گری نژاد لیلا، آزادمرد دمیرچی صدیف. غنی سازی نوشیدنی تخمیری بر پایه گندم سیاه و عدس با نانولیپوزوم های ویتامین E وC. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (128) :193-205

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-62017-fa.html

1- دانشجوی دکتری، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
2- استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران ، m.gharekhani@yahoo.com
3- دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
4- دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
5- استاد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
در این تحقیق لیپوزوم‌های بر پایه لیستین به عنوان حامل‌های ویتامینE  و C، جهت غنی‌سازی نوشیدنی تخمیری بر پایه عدس/گندم سیاه با روش هیدراسیون تهیه شد. اندازه و شکل ذرات با تفرق نور و میکروسکوپ الکترونی روبشی آنالیز شد. درصد کارایی انکپسولاسیون ویتامین E وC با روش HPLC تعیین شد. کارایی درون پوشانی نانولیپوزوم ویتامین E و C به ترتیب 5/88 و 50 درصد بود. متوسط قطر حجمی نانولیپوزوم ویتامین C کوچکتر از متوسط قطر حجمی نانولیپوزوم ویتامینE  بود. نتایج نشان داد لیپوزوم‌های تولید شده به روش سونیکاسیون، نانولیپوزوم‌های پایدار با اندازۀ کوچک، ضریب پخش‏پذیری پایین (3/0) و تک مد و بار سطحی منفی بالا هستند. تصاویر میکروسکوپ الکترونی وجود ذرات کروی با اندازه نانومتری را در نانولیپوزوم‌ها نشان داد. ترکیب فرمولاسیون‌های لیپوزومی و ویتامین‌های آزاد در نوشیدنی تخمیری خصوصیات شیمیایی نوشیدنی شاهد را تغییر نداد و شمارش باکتری‌های پروبیوتیک در این فرمولاسیون‌ها بعد از 15 روز نگهداری در دمای 4 درجه تفاوتی با نمونه شاهد نداشت.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: تکنولوژی غلات و فرآورده ها
دریافت: 1401/3/16 | پذیرش: 1401/5/8 | انتشار: 1401/7/10