دوره 19، شماره 128 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 128 صفحات 91-83 | برگشت به فهرست نسخه ها

Pashaei Bahram R, Javadi A, Bodbodak S, Araj khodaei M. Effect of sodium glutamate pretreatment on physicochemical properties and bioactive compounds in germinated wheat. FSCT 2022; 19 (128) :83-91
پاشایی بهرام روح اله، جوادی افشین، بدبدک صمد، اعرج خدایی سید مصطفی. تاثیر پیش تیمار‌ گلوتامات سدیم بر خصوصیات فیزیکی شیمیایی و ترکیبات زیست-فعال گندم جوانه زده. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (128) :83-91

1- دانشجوی دکتری، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد ممقان، دانشگاه آزاد اسلامی، ممقان، ایران
2- استاد، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، علوم پزشکی تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران ، Javadi@iaut.ac.ir
3- استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
4- استادیار، دانشکده طب سنتی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
هدف این تحقیق بررسی تاثیر افزودن گلوتامات سدیم به عنوان سوبسترا بر میزان تولید گاما آمینوبوتیریک اسید در طی جوانه­ زنی دانه گندم بود. برای این منظور دانه­های گندم رقم الوند با مقادیر مختلف گلوتامات سدیم (mg kg-1  150 و 100، 50، 0) در طی h 72 جوانه­زنی تیمار شد. ویژگی­های فیزیکی (مانند وزن دانه جوانه­ زده، تعداد دانه جوانه­ زده و طول جوانه) و نیز مقادر ترکیبات زیست فعال (مانند گاما آمینوبوتیریک اسید، فلاونوئید کل، فنول کل و فعالیت روبش رادیکال­های آزاد DPPH) در بازهای زمانی h 24، 48 و 72 اندازه­ گیری شد. نتایج نشان داد با افزایش غلظت گلوتامات سدیم و زمان جوانه­ زنی، وزن دانه جوانه­ زده و تعداد دانه جوانه­ زده افزایش یافت. همچنین با گذشت زمان مقدار فلاونوئید کل در همه نمونه­ ها کاهش یافت و افزایش گلوتامیک اسید نیز تاثیر معنی­ داری بر مقدار آن نداشت. بیشترین مقدار فنول کل، گاما آمینوبوتیریک اسید و ظرفیت آنتی اکسیدانی در نمونه ­تیمار شده mg kg-1 150 در روز اول جوانه ­زنی به ترتیب برابر با μg GAE g-1  4589، mg 100 g-1 303 و 57% مشاهده شد. در همه تیمارها در طی زمان جوانه زنی مقدار این ترکیبات تغییر معنی­داری نداشت (05/0<p). در نهایت نتیجه­ گیری شد که زمان جوانه ­زنی 24 ساعت و مقدار mg kg-1 150 گلوتامات سدیم مناسب­ترین تیمار برای افزایش بیوسنتز گاماآمینوبوتریک اسید در دانه گندم جوانه زده بود.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: تکنولوژی غلات و فرآورده ها
دریافت: 1401/1/27 | پذیرش: 1401/3/4 | انتشار: 1401/7/10