دوره 19، شماره 128 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 128 صفحات 362-353 | برگشت به فهرست نسخه ها

Pasban A, Sadrnia H, shahidi S A, Mohebbi M. Evaluation the convective drying of apple slices: Investigation of temperature changes by infrared thermography. FSCT 2022; 19 (128) :353-362
پاسبان آتنا، صدرنیا حسن، شهیدی سید احمد، محبی محبت. بررسی فرآیند خشک کردن همرفت برش های سیب: بررسی تغییرات دمایی نمونه با استفاده از ترموگرافی مادون قرمز. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (128) :353-362

1- استادیار علوم و صنایع غذاییگروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشتدانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی
2- دانشیار مهندسی بیوسیستم ها، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
3- استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد آیت الله آملی
4- استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد ، Mohebbat200@yahoo.com
یکی از جنبه های مهم فناوری خشک کردن مواد غذایی، بررسی تغییرات رطوبت و دما نمونه طی فرآیند خشک کردن می باشد. بررسی تغییرات دمایی نمونه غالبا با وسایلی نظیر ترموکوپل و دماسنج صورت میگیرد. در این پژوهش ترموگرافی مادون قرمز جهت بررسی تغییرات دمایی برش­های سیب طی فرآیند خشک کردن بکار گرفته شد. تغییرات دمای نمونه در طی فرآیند خشک کردن در دمای 60 و 80 درجه سانتی گراد با استفاده از ترموکوپل نوع T و ترموگرافی مادون قرمز اندازه گیری شد. هم چنین تغییرات محتوای رطوبت  برش های سیب طی فرایند خشک کردن اندازه گیری و منحنی خشک کردن بررسی شد. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که ترموگرافی مادون قرمز ابزار مناسبی است که قادر است بصورت غیر مستقیم و بدون تماس با نمونه روند تغییرات دمایی نمونه را طی فرآیند خشک کردن بخوبی اندازه­گیری نماید. بررسی منحنی تغییرات محتوای رطوبت در دمای 60 و 80 درجه سانتی گراد نشان داد که با افزایش دمای خشک کردن سرعت انتقال جرم و حرارت افزایش، و مدت زمان فرایند خشک شدن کاهش به طور قابل توجّهی کاهش می یابد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: مهندسی صنایع غذایی
دریافت: 1400/11/25 | پذیرش: 1401/5/10 | انتشار: 1401/7/10