دوره 19، شماره 124 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 124 صفحات 135-127 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rahmati-Joneidabad M, Alizadeh behbahani B, Noshad M. Inhibitory and lethality effect of Seidlitzia rosmarinus hydroalcoholic extract on mold fungi causing orange fruit rot (Penicillium digitatum and Penicillium italicum). FSCT 2022; 19 (124) :127-135
رحمتی جنیدآباد مصطفی، علیزاده بهبهانی بهروز، نوشاد محمد. بررسی مهارکنندگی و کشندگی قارچ‌های عامل کپک‌زدگی میوه پرتقال (پنی‌سیلیوم دیجیتاتوم و پنی‌سیلیوم ایتالیکوم) با استفاده از عصاره هیدروالکی گیاه اشنان. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (124) :127-135

1- استادیار، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران ، mr.joneid@gmail.com
2- استادیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
3- دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
در مطالعه حاضر، عصاره هیدروالکلی گیاه اشنان (Seidlitzia rosmarinus) با استفاده از روش خیساندن استخراج گردید و اثر ضد قارچی آن بر علیه قارچ‌های عامل کپک‌زدگی میوه پرتقال (پنی­سیلیوم دیجیتاتوم و پنی­سیلیوم ایتالیکوم) مطابق آزمون‌های دیسک دیفیوژن آگار، چاهک آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی مورد بررسی قرار گرفت. علاوه بر این، میزان فنول و فلاونوئید تام و فعالیت آنتی‌اکسیدانی عصاره هیدروالکلی گیاه اشنان تعیین گردید. مطابق نتایج آزمون‌های دیسک دیفیوژن و چاهک آگار، فعالیت ضد قارچی عصاره وابسته به غلظت بود و پنی‌سیلیوم دیجیتاتوم حساس‌ترین سویه قارچی در برابر عصاره بود. بعلاوه، هر دو سویه قارچی در حضور 32 میلی‌گرم در میلی‌لیتر عصاره قادر به رشد نبودند و حداقل غلظت کشندگی برای پنی‌سیلیوم دیجیتاتوم برابر با 512 میلی‌گرم در میلی‌لیتر بود. محتوای فنول تام و فلاونوئید تام عصاره به ترتیب برابر با mg GAE/g 19/26 و mg QE/g 10/11 بود. نتایج فعالیت آنتی‌اکسیدانی نشان داد عصاره هیدروالکلی گیاه اشنان قادر به مهار رادیکال‌های آزاد DPPH (14/112 میکروگرم در میلی‌لیتر) و ABTS (46/103 میکروگرم در میلی‌لیتر) می‌باشد. بطور کلی، نتایج این مطالعه نشان می‌دهد که عصاره هیدروالکلی گیاه اشنان حاوی ترکیبات فنولی با قابلیت ضد قارچی و آنتی‌اکسیدانی بالقوه می‌باشد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اسانس ها و عصاره ها
دریافت: 1400/11/18 | پذیرش: 1401/1/15 | انتشار: 1401/3/10