دوره 19، شماره 124 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 124 صفحات 170-157 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammadi A, Shahidi S, Rafe A, Naghizadeh Raeisi S, Ghorbani-HasanSaraei A. Extraction and characterization of rice bran protein and its utilization in low-fat dairy dessert as a substitute for dairy protein. FSCT 2022; 19 (124) :157-170
محمدی عاطفه، شهیدی سید احمد، رافع علی، نقی زاده رئیسی شهرام، قربانی حسن سرایی آزاده. استخراج و بررسی ویژگی‌های عملکردی پروتئین سبوس برنج و امکان استفاده از آن به‌عنوان جایگزین پروتئین شیر در دسر لبنی کم‌چرب فراسودمند. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (124) :157-170

1- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت ا… آملی
2- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت ا… آملی ، sashahidy@yahoo.com
3- گروه فرآوری مواد غذایی، مؤسسه علوم و صنایع غذایی
پروتئین سبوس برنج یک پروتئین گیاهی ارزشمند است که به دلیل دارا بودن ویژگی‌های هایپوآلرژنیک، تغذیه‌ای و عملکردی قابل‌قبول، در سال‌های اخیر موردتوجه زیادی قرار گرفته است. در این پژوهش با هدف تولید دسر لبنی کم‌چرب برای مصرف کودکان حساس به پروتئین شیر، پروتئین سبوس برنج با روش قلیایی از سبوس برنج رقم چمپا استخراج و بعد از بررسی ویژگی‌های عملگری شامل حلالیت، ظرفیت و پایداری کف، ظرفیت جذب آب/روغن و ویژگی‌های امولسیفایری، به‌جای پروتئین شیر برای تهیه دسر لبنی استفاده شد. تأثیر این جایگزینی بر ویژگی‌های فیزیکو شیمیایی، حسی و بافت دسر مورد بررسی قرار گرفت. ویژگی‌های عملکردی پروتئین سبوس برنج به‌طور معنی‌داری به pH محیط بستگی داشت (05/0 > P). ظرفیت جذب آب 21/4 گرم بر گرم و جذب روغن 87/3 گرم بر گرم بود. نتایج مربوط به ویژگی‌های عملکردی بیانگر قابلیت استفاده از پروتئین سبوس برنج به‌عنوان جزئی از فرمولاسیون غذاهای فراسودمند ازلحاظ عملکردی می‌باشد. جایگزینی پروتئین سبوس برنج با پروتئین شیر در دسر لبنی کم‌چرب منجر به افزایش شاخص زردی و کاهش شاخص سفیدی دسر شد، pH دسر کم شد ولی آب اندازی تغییر معنی‌دار نکرد. ویژگی بافتی شامل کار کل، سختی، پیوستگی و چسبندگی و همچنین ویژگی‌های حسی دسر لبنی حاوی پروتئین سبوس برنج کاهش معنی‌داری نسبت به نمونه دسر حاوی پروتئین لبنی داشتند (05/0 > P).
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: غذاهای فراسودمند(پروبیوتیک،پریبیوتیک و...)
دریافت: 1400/10/29 | پذیرش: 1400/12/3 | انتشار: 1401/3/10