دوره 19، شماره 123 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 123 صفحات 232-225 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bakhshi khaniki G R, Nasehi B, Ebrahimi M A, Movahedi Saber N, Alizadeh behbahani B. Identification of chemical compounds of Allium cepa essential oil and evaluation of its antimicrobial activity on Staphylococcus aureus, Listeria innocua, Escherichia coli, Salmonella typhi, Pseudomonas aeruginosa and Candida albicans. FSCT 2022; 19 (123) :225-232
بخشی خانیکی غلام رضا، ناصحی بهزاد، ابراهیمی محمد علی، موحدی صابر ندا، علیزاده بهبهانی بهروز. شناسایی ترکیبات شیمیایی اسانس پیاز و بررسی فعالیت ضدمیکروبی آن بر استافیلوکوکوس اورئوس، لیستریا اینوکوا، اشرشیا کلی، سالمونلا تیفی، سودوموناس ائروژینوزا و کاندیدا آلبیکنس. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (123) :225-232

1- 1- استاد، گروه بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشگاه پیام نور واحد تهران شرق، ایران
2- دانشیار گروه مهندسی و فناوری کشاورزی، دانشگاه پیام نور، ایران ، nasehibehzad@gmail.com
3- 3- استاد، گروه بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشگاه پیام نور، واحد تهران شرق، ایران
4- 4- دانش آموخته رشته زیست فناوری،دانشگاه پیام نور، واحد تهران شرق، ایران
5- 5- استادیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
       جهت کاهش زیان‌های اقتصادی و خطرات جانی ناشی از عوامل بیماری‌زای میکروبی، استفاده از مواد طبیعی به عنوان ترکیبات ضدمیکروبی روشی موثر برای کنترل حضور باکتری‌های بیماری‌زا به نظر می‌رسد. در این پژوهش، ابتدا ترکیبات شیمیایی اسانس پیاز با دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف­سنج جرمی تعیین گردید. از روش­های انتشار در آگار و چاهک آگار جهت بررسی قطر هاله عدم رشد، روش رقت‌سازی در چاهک (میکروبراث دایلوشن) جهت اندازگیری حداقل غلظت مهارکننده رشد و همچنین از روش پورپلیت برای حداقل غلظت کشندگی استفاده شد. در مجموع 20 ماده فرّار شیمیایی (تقریباً 100 درصد ترکیبات اسانس پیاز) شناسایی شد. ترکیبات Trisulfide dipropyl، Disulfide dipropyl،n-Decane  و Furfuryl methyl sulfide به ترتیب با 67/20، 18/16، 51/13 و 23/10 درصد اجزای اصلی تشکیل دهنده اسانس پیاز بودند. نتایج آزمون چاهک آگار نشان داد که اسانس پیاز بیشترین و کم­ترین تاثیر را به ترتیب بر باکتری گرم مثبت استافیلوکوکوس اورئوس با قطر 15 میلی­متر و باکتری گرم منفی سودوموناس ائروژینوزا با قطر 10 میلی­متر داشت. نتایج آزمون حداقل غلظت مهارکنندگی از رشد اسانس پیاز برای استافیلوکوکوس اورئوس، لیستریا اینوکوا، اشرشیا کلی، سالمونلا تیفی، سودوموناس ائروژینوزا و کاندیدا آلبیکنس به ترتیب 512، 512، 512، 512، 512 و 1024 میلی­گرم بر میلی­لیتر بود. به طور کلی نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که اثر ضدمیکروبی اسانس پیاز تا حدودی بسته به نوع میکروارگانیسم می‌تواند متفاوت باشد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اسانس ها و عصاره ها
دریافت: 1400/10/25 | پذیرش: 1400/11/24 | انتشار: 1401/2/14