دوره 19، شماره 128 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 128 صفحات 270-259 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tabrizi S, Mahdian E, Mohmmadi Sani A, Sarabi Jamab M, Oroojalian F. Investigation of Antimicrobial Properties of Extract and Nano-extract of Arial Organ of Hypericum Perforatum. FSCT 2022; 19 (128) :259-270
تبریزی سپیده، مهدیان الهام، محمدی ثانی کاخکی علی، سرابی جماب محبوبه، عروجعلیان فاطمه. بررسی خاصیت ضد میکروبی عصاره و نانوکپسول حاوی عصاره هیدروالکلی اندام های هوایی گیاه هوفاریقون بر ماندگاری پنیر سفید. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (128) :259-270

1- دانشجوی دکتری و دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان
2- استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی ، elhammahdian@iauq.ac.ir
3- دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی
4- گروه زیست‌فناوری مواد غذایی، پژوهشکده فناوری‌های پیشرفته مواد غذایی، مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد
5- استادیار گروه فناوری های نوین دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد
تبدیل ترکیبات زیست­فعال به مقیاس نانو، به دلیل کاهش اندازه و افزایش سطح، اثرگذاری آن­ها را افزایش خواهد داد؛ استفاده از ترکیبات ضدمیکروبی در مقیاس نانوذرات، می­تواند غلظت مصرفی را کاهش دهد. گیاه هوفاریقون با داشتن متابولیت­های ثانویه از خاصیت ضدمیکروبی برخوردار می­باشد. در تحقیق حاضر، ضمن بررسی امکان تولید نانوکپسول حاوی عصاره هیدروالکلی اندام­های هوایی گیاه هوفاریقون، اثر ضدمیکروبی عصاره و نانوکپسول حاوی عصاره بر ماندگاری پنیر سفید بررسی گردید. جهت تهیه نانوعصاره، از روش تولید امولسیون نانوکپسول­های آلژینات­کلسیم حاوی عصاره استفاده گردید. نسبت عصاره (با غلظت100 میلی­گرم بر میلی­لیتر) به آلژینات سدیم، 1 به 4 بود. تولید نانوکپسول حاوی عصاره با افزودن نانوذرات کلریدکلسیم به نانوامولسیون آلژینات حاوی عصاره به نسبت 1 به 6 به مدت 4 ساعت صورت گرفت. جهت تهیه پنیر باکتری­های استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیا کلی  و مخمر کاندیدا آلبیکنس  جداگانه به میزان CFU/ml 103 به شیر تلقیح سپس افزودن کلرید­کلسیم، آنزیم رنت؛ عصاره و نانوکپسول حاوی عصاره به شیر انجام گرفت سپس قدرت ضدمیکروبی عصاره و نانوکپسول حاوی عصاره، ویژگی­های میکروبی نمونه­های پنیر مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج تعیین اندازه ذرات، شاخص­ پراکندگی اندازه ذرات، پتانسیل زتا، کارایی ریزپوشانی و بررسی میکروسکوپی ، تولید نانوذرات با کارایی ریزپوشانی مناسب را تأیید نمود. نتایج آزمون­های میکروبی نمونه­های پنیر نشان داد، نمونه حاوی نانوعصاره قادر به کاهش حدود یک سیکل لگاریتمی از میکروارگانیسم تلقیح شده بوده و در زمان ماندگاری مقادیر باکتری گرم­مثبت، گرم­منفی و مخمر سیر نزولی داشت؛ نمونه حاوی عصاره و نمونه شاهد، میزان میکروارگانیسم­ها بیش از 3 سیکل لگاریتمی بوده و در زمان ماندگاری سیر صعودی داشتند، در مقایسه با نمونه شاهد، نمونه حاوی عصاره به­طور معنی­داری دارای مقادیر کمتری از میکروارگانیسم­ها بود. استفاده از نانوعصاره اندام­های هوایی گیاه هوفاریقون، به­عنوان جایگزین نگهدارنده­های سنتزی، باعث تولید محصول غذایی سالم­تر با زمان ماندگاری بیشتر می­شود.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اسانس ها و عصاره ها
دریافت: 1400/10/21 | پذیرش: 1401/4/30 | انتشار: 1401/7/10