دوره 14، شماره 63 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 63 صفحات 325-336 | برگشت به فهرست نسخه ها

قاسمی ژیلا، مهستی پیمان، نوری سعیدلو سکینه، قاسمی آوات، نصیری سیده لیلا، آیرملو پروین. بررسی اثر عصاره رزماری بر ممانعت از اکسیداسیون چربی‌ها و رشد باکتری استافیلوکوس اورئوس در گوشت چرخ کرده گاو. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (63) :336-325

1- دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، ایران
2- دانشیار گروه علوم وصنایع غذایی، دانشکده علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، ایران
3- مرکز تحقیقات سلامت مواد غذایی و آشامیدنی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
4- باشگاه پژوهشگران جوان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران-شمال، ایران
5- کارشناس ارشد علوم و صنایع غذای، سازمان ملی ساتاندارد، تهران، ایران
چکیده باتوجه به اثرات جانبی نگهدارنده­های شیمیایی و توجه تولید­کنندگان موادغذایی به نگهدانده­های طبیعی، ارزیابی اثرات آنتی­اکسیدانی و ضدمیکروبی نگهدارنده­های طبیعی در مدل­های آزمایشگاهی و غذایی ضروری به­نظر می­رسد. رزماری از جمله گیاهان دارویی و منابع طبیعی آنتی­اکسیدانی و ضد­میکروبی است که در این تحقیق با هدف جلوگیری از فساد اکسیداتیو و فساد میکروبی ناشی از استافیلوکوکوس اورئوس در گوشت چرخ کرده گاو انتخاب شده است. ساقه و برگهای گیاه رزماری پس از خشک کردن در سایه، با روش خیساندن در الکل عصاره­گیری شدند و سپس محتوای فنلی و حداقل غلظت ممانعت­کننده عصاره بر باکتری استافیلوکوکوس اورئوس به­روش رقیق­سازی بر آگار تعیین گردید. عصاره مورد نظر در دو غلظت 3 و 4 mg/ml به نمونه­های گوشت چرخ­کرده افزوده­شد و سپس تیمارها به­مدت 14 روز در دمای یخچال نگهداری گردیدند. اندازه­گیری شاخص تیوباربیتوریک اسید، شمارش کل باکتری­ها و استافیلوکوکوس اورئوس در فواصل زمانی 0، 1، 3، 7 و 14 روز انجام گرفت. محتوای فنلی و حداقل غلظت ممانعت کنندگی عصاره به­ترتیب برابر 54/4 (گرم معادل گالیک­اسید در 100 گرم عصاره خشک) و mg/ml 3 تعیین شد. عصاره رزماری در هر دو غلظت خاصیت آنتی­اکسیدانی و ضدمیکروبی بالایی از خود نشان­داد و این خاصیت با افزایش غلظت، افزایش یافت و تاثیر مقادیر مختلف عصاره از لحاظ آماری معنی­دار بود( 05/0>P ). نتایج نشان داد می­توان از رزماری به­عنوان نگهدارنده در گوشت و محصولات گوشتی استفاده کرد.

دریافت: 1395/2/28 | پذیرش: 1395/9/28 | انتشار: 1396/2/1