دوره 19، شماره 125 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 125 صفحات 170-157 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bashkar M, Dowlati M, Golpour I, Meighani H. Estimation of biochemical characteristics of blood orange (Citrus sinensis cv. Moro) using machine vision and ANNs. FSCT 2022; 19 (125) :157-170
بشکار مهدیه، دولتی مجید، گلپور ایمان، میغانی حسین. تخمین ویژگی‌های بیوشیمیایی پرتقال خونی رقم مورو با بکارگیری فن‌آوری ماشین‌بینایی و شبکه‌های عصبی مصنوعی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (125) :157-170

1- دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت، جیرفت، ایران
2- گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده فنی و منابع طبیعی تویسرکان، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران ، m.dowlati@basu.ac.ir
3- دانش آموخته دکتری، گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
4- استادیار، گروه مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت، جیرفت، ایران
امروزه، مرکبات به­ ویژه پرتقال نقش به سزایی در رژیم غذایی انسان‌ها دارد و ارزیابی ویژگی­های کیفی آن از اهمیت ویژه­ای برخوردار است. هدف از این پژوهش، بررسی و پیش‌بینی ویژگی­های بیوشیمیایی پرتقال خونی با استفاده از تکنیک­های پردازش تصویر و شبکه‌های عصبی مصنوعی است. در این آزمایش، ابتدا میزان ویتامین ث، محتوای قندی و مقدار pH با استفاده از روش­های آزمایشگاهی مختلف به دست آمد. سپس با کمک تکنیک پردازش تصویر تعداد 108 ویژگی‌ بافتی و 57 ویژگی رنگی از تصاویر اخذ شده از نمونه­های پرتقال در فضاهای رنگی CIElab، RGB، HSV و HSI استخراج شد و با بهره­گیری از روش شبکه‌های عصبی مصنوعی، ویژگی‌های بیوشیمیایی تخمین زده شدند. جهت ارزیابی پارامترها و انتخاب بیشترین دقت پیش‌بینی، از یک شبکه عصبی پیشخور با الگوریتم یادگیری لورنبرگ- مارکوارت با تعداد نرون‌ها و توابع انتقال متفاوت در لایه‌های پنهان و خروجی استفاده شد. در نهایت، با بکارگیری بهترین نوع شبکه عصبی و با استفاده از 165 ویژگی بافتی-رنگی، میزان ویتامین ث، محتوای قندی و pH، به‌ ترتیب با ضرایب همبستگی 950/0، 968/0 و 884/0 تخمین زده شدند. بنابرین، با درنظر گرفتن ضریب همبستگی مناسب، می‌توان گفت فن‌آوری ماشین بینایی و پردازش تصویر قادر است با دقت خوبی ویژگی‌های بیوشیمیایی پرتقال خونی را تخمین بزند.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فیزیولوژی پس از برداشت میوه و سبزیجات
دریافت: 1400/10/17 | پذیرش: 1401/1/29 | انتشار: 1401/4/10