دوره 19، شماره 125 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 125 صفحات 156-147 | برگشت به فهرست نسخه ها

Noshad M, Alizadeh Behbahani B, Rahmati-Joneidabad M. Evaluation of antimicrobial activity, antioxidant potential, total phenolic and flavonoid contents of nettle extract: A laboratory study. FSCT 2022; 19 (125) :147-156
نوشاد محمد، علیزاده بهبهانی بهروز، رحمتی جنیدآباد مصطفی. ارزیابی فعالیت ضدمیکروبی، قدرت آنتی‌اکسیدانی، فنولی و فلاونوئید کل عصاره گزنه: یک مطالعه آزمایشگاهی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (125) :147-156

1- دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران ، mo.noshad@gmail.com
2- گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
3- استادیار، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
هدف از این پژوهش، استخراج عصاره اتانولی از برگ گیاه گزنه و تعیین خواص آنتی‌اکسیدانی و ضدمیکروبی آن بود. بر همین اساس، عصاره اتانولی به روش خیساندن در اتانول استخراج گردید و سپس محتوای فنول کل، فلاونوئید کل، فعالیت آنتی‌اکسیدانی (به دو روش مهار رادیکال آزاد DPPH و ABTS) و اثر ضدمیکروبی آن (به چهار روش دیسک دیفیوژن آگار، چاهک آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی رشد و حداقل غلظت کشندگی) در برابر باکتری‌های سالمونلا تیفی، اشرشیا کلی، باسیلوس سرئوس و لیستریا اینوکوا اندازه‌گیری گردید. عصاره اتانولی برگ گزنه حاوی mg GAE/g 49/0 ± 42/65 فنول کل و mg QE/g 30/0 ± 19/22 فلاونوئید کل بود. علاوه بر این، عصاره قادر به مهار رادیکال‌های آزاد DPPH  به میزان 54/0 ± 90/61 درصد و ABTS  به میزان 47/0 ± 10/70 درصد گردید. نتایج ضدمیکروبی نشان داد که باکتری‌های گرم مثبت (باسیلوس سرئوس و لیستریا اینوکوا) در مقایسه با باکتری‌های گرم منفی (سالمونلا تیفی و اشرشیا کلی) نسبت به عصاره اتانولی برگ گزنه حساس‌تر بودند. بطور کلی، عصاره اتانولی برگ گزنه قادر به استفاده بعنوان ترکیب زیست فعال طبیعی جهت افزایش زمان ماندگاری محصولات غذایی را دارا می‌باشد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اسانس ها و عصاره ها
دریافت: 1400/10/12 | پذیرش: 1400/11/23 | انتشار: 1401/4/10