دوره 19، شماره 123 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 123 صفحات 315-299 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zarali M, Sadeghi A, Jafari S M, Sadeghi Mahoonak A, Ebrahimi M. Evaluation of antimicrobial and probiotic properties of the predominant LAB isolated from fermented germinated clover seed. FSCT 2022; 19 (123) :299-315
زارعلی مریم، صادقی علیرضا، جعفری سید مهدی، صادقی ماهونک علیرضا، ابراهیمی مریم. ارزیابی خصوصیات ضد‌میکروبی و پروبیوتیکی باکتری اسید لاکتیک غالب جدا‌ شده از تخمیر تصادفی بذر شبدر جوانه‌زده. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (123) :299-315

1- دانشجوی دکتری زیست فناوری مواد غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ایران
2- دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. ، Sadeghi.gau@gmail.com
3- استاد گروه مهندسی مواد و طراحی صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
4- استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
5- عضو هیات علمی مرکز تحقیقات سلامت فراورده‌های غذایی، دارویی و طبیعی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران
اخیرا تمایل به استفاده از کشت­های آغازگر دارای قابلیت پروبیوتیکی از بین باکتری­های اسید لاکتیک جدا شده از بسترهای تخمیری غیر لبنی افزایش یافته است. هدف از این پژوهش، جداسازی و شناسایی مولکولی باکتری اسید لاکتیک غالب جدا­شده از بذر شبدر جوانه­زده تخمیر­شده و همچنین ارزیابی ویژگی­های پروبیوتیکی و ضد­قارچی آن بود. این جدایه لاکتیکی بر اساس نتایج توالی­یابی محصولات PCR، پدیوکوکوس پنتازاسئوس شناسایی شد. اثر ضد­قارچی و ضد­باکتریایی جدایه مذکور به شکل معنی­داری (05/0P<) در برابر آسپرژیلوس نایجر و استافیلوکوکوس اورئوس نسبت به سایر عوامل قارچی و باکتریایی غذا­زاد مورد مطالعه بیشتر بود. علاوه براین، جدایه پدیوکوکوس پنتازاسئوس از زنده­مانی مناسبی (22/77 درصد) در شرایط شبیه­سازی شده دستگاه گوارش برخوردار بود. این باکتری فاقد فعالیت همولیزی بود و میزان خوداتصالی آن نیز معادل 51/35 درصد به دست آمد. همچنین میزان دگر اتصالی جدایه مذکور با اشرشیا کلی و سالمونلا اینتریکا به ترتیب 71/48 و 43/18 درصد تعیین گردید. علاوه بر این، باکتری مذکور نسبت به آنتی­بیوتیک­های پنیسیلین، سفالوتین، آمپیسیلین و سفازولین حساسیت نشان داد. بر این اساس، امکان استفاده از جدایه مذکور به عنوان یک کشت پروبیوتیک با قابلیت استفاده بالقوه به عنوان نگهدارنده زیستی در صنایع غذایی وجود دارد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: میکروبیولوژی مواد غذایی
دریافت: 1400/8/8 | پذیرش: 1400/11/4 | انتشار: 1401/2/14