دوره 14، شماره 64 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 64 صفحات 32-41 | برگشت به فهرست نسخه ها

گلی محمد رضا، قاسمی ورنامخواستی مهدی، نادری بلداجی مجتبی. تعیین تازگی میگوی پرورشی (گونه وانامی) با استفاده از خواص فیزیکی و مکانیکی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (64) :41-32

1- دانشجوی کارشناسی ارشد گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد
2- استادیار گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد
3- استادیارگروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد
چکیده در این مقاله تازگی و کیفیت میگوی پرورشی (وانامی) با استفاده از آزمون­های مکانیکی برشی و فشاری در طی چهار مرحله نگهداری (روز اول، روز سوم، روزششم و روز نهم) با شرایط نگهداری مرسوم (°C2، در یخ) و با دو سرعت تیغه­ی برش و استوانه 48 و 144 mm/min مورد بررسی قرار گرفت. از مشخصه­های مورد بررسی برای آزمون برشی شامل: سفتی برشی، انرژی تسلیم، بیشینه انرژی، حداکثر نیروی برشی و انرژی کل و از مشخصه­های مورد بررسی برای آزمون فشاری، انرژی کرنشی کل، انرژی برگشتی، مدول سفتی، سختی، برجهندگی، پسماند، چسبندگی و فنریت بود. از برخی ویژگی­های فیزیکی شامل وزن با پوست، حجم با پوست، وزن مخصوص با پوست، وزن بدون پوست، حجم بدون پوست، وزن مخصوص بدون پوست و طول میگو نیز بهره گرفته شد. نتایج بدست آمده در طرح بلوک کاملاً تصادفی به روش فاکتوریل تجزیه و تحلیل و مقایسه میانگین­ها با آزمون دانکن انجام شد. نتایج نشان داد که متغیرهای مستقل روز، مدول سفتی در سطح 1 درصد معنی­دار می­باشد، همچنین پسماند و انرژی کرنشی کل در سطح 5 درصد برای روز نگهداری معنی­دار است. انرژی برگشتی، فنریت و سختی گوشت تا روز ششم همواره کاهش و سپس افزایش یافت. این یافته­ها نشان می­دهد که تردی گوشت میگو تا روز ششم همواره کاهش می­یابد. از این مطالعه چنین نتیجه­گیری شد که می­توان از روش­های مکانیکی برای تعیین میزان تازگی میگو به­خوبی بهره برد و بهترین روش برای تعیین تازگی و کیفیت استفاده از روش فشاری با شاخص مدول سفتی و سختی گوشت میگو است.

دریافت: 1395/4/15 | پذیرش: 1395/9/15 | انتشار: 1396/3/1