دوره 19، شماره 125 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 125 صفحات 133-121 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zandi M, Ganjloo A, Bimakr M. Encapsulation of musk willow (Salix aegyptiaca L.) essential oil with sodium alginate and whey protein: Characterization, controlled release and mathematical modeling. FSCT 2022; 19 (125) :121-133
زندی محسن، گنجلو علی، بی مکر ماندانا. درون‌پوشانی اسانس بیدمشک (Salix aegyptiaca L.) با آلژینات سدیم و پروتئین آب پنیر: خصوصیات، رهایش کنترل شده و مدل‌سازی ریاضی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (125) :121-133

1- دانشگاه زنجان، دانشکده کشاورزی، گروه علوم و مهندسی صنایع غذائی ، zandi@znu.ac.ir
2- دانشگاه زنجان، دانشکده کشاورزی، گروه علوم و مهندسی صنایع غذائی
درون‌پوشانی اسانس بیدمشک می‌تواند از آن‌ در برابر عوامل محیطی مانند نور، اکسیژن و دما محافظت کند. در پژوهش حاضر، تهیه ریزپوشش آلژینات سدیم-پروتئین آب پنیر حاوی اسانس بیدمشک با روش امولسیونسازی- ژلاسیون داخلی با راندمان درون‌پوشانی برابر 31/87 درصد انجام شد. خصوصیات ریزپوشش‌های حاصل با استفاده از تجزیه‌و‌تحلیل اندازه ذرات، پتانسیل زتا و میکروسکوپ الکترونی روبشی مشخص گردید. راندمان درون‌پوشانی، متورم شدن و رهایش اسانس در شرایط شبیه‌ساز غذاهای چرب و اسیدی مورد بررسی قرار گرفت. در شرایط شبیه‌ساز غذاهای چرب و اسیدی، ریزپوشش دارای بار منفی با پتانسیل زتا به ترتیب 25/42 و 11/38 میلی‌ولت است. بیشترین اثر متقابل الکترواستاتیکی در نزدیکی 3=pH رخ داد که در آن بار تقریباً به خنثی نزدیک می‌شود، که نشان‌دهنده تعادل بین بارهای پلیمر است. ریزپوشش‌ها در شرایط شبیه‌ساز مواد غذایی اسیدی منقبض (3=pH) و در شرایط شبیه‌ساز مواد غذایی چرب منبسط می‌گردند (7=pH). نتایج انتشار نشان داد که آزاد شدن اسانس بیدمشک از ریزپوشش در هر دو شرایط به صورت کنترل‌شده با سرعت آهسته رخ می‌دهد. بهترین برازش بر داده‌های رهایش اسانس توسط مدل هایگسون-کروول (993/0=R2 برای شرایط شبیه‌ساز غذای اسیدی و 995/0=R2 برای شرایط شبیه‌ساز غذای چرب) انجام گردید که نشان دهنده تغییر قطر ریزپوشش به‌عنوان تابعی از زمان می‌باشد. مدل‌سازی ریاضی سینتیک رهایش نشان داد که انتشار از ریزپوشش حاوی اسانس بیدمشک از سازوکارهای انتشار فیک و فرسایش/ تخریب پیروی می‌کند.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: رنگ ها، نگهدارنده ها و افزودنی ها
دریافت: 1400/5/29 | پذیرش: 1400/7/6 | انتشار: 1401/4/10