دوره 18، شماره 118 - ( 1400 )                   جلد 18 شماره 118 صفحات 283-273 | برگشت به فهرست نسخه ها

Noshad M, Alizadeh behbahani B. Evaluation of the effect of aqueous and ethanolic extraction methods on the antioxidant and antimicrobial characteristics of Lippia citriodora extract. FSCT 2021; 18 (118) :273-283
نوشاد محمد، علیزاده بهبهانی بهروز. بررسی اثر روش استخراج با حلال‌های آب و اتانول بر ویژگی‌های ضد‌اکسایشی و ضدمیکروبی عصاره برگ به‌لیمو. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (118) :273-283

1- استادیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران ، mo.noshad@gmail.com
2- استادیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
در این مطالعه، عصاره‌های آبی و اتانولی برگ به‌لیمو به کمک روش ماسراسیون استخراج گردید. محتوای فنول کل، فلاونوئید کل، فعالیت آنتی‌اکسیدانی (بر پایه مهار رادیکال‌های آزاد DPPH و ABTS و احیای آهن به روش FRAP) و ظرفیت ضدمیکروبی (بر اساس روش‌های دیسک دیفیوژن آگار، چاهک آگار، حداقل غلظت بازدارندگی و حداقل غلظت کشندگی) عصاره‌ها در شرایط برون‌تنی بررسی شد. محتوای فنول کل (به ترتیب  mg GAE/g 55/72 و 32/60) و فلاونوئید کل (به ترتیب  mg QE/g 5/40 و 25/32) عصاره اتانولی بالاتر از عصاره آبی بود. نتایج فعالیت آنتی‌اکسیدانی نشان داد که عصاره اتانولی کارایی بهتری در مهار رادیکال‌های آزاد DPPH (mg/ml 4/45 در برابر mg/ml 5/52) و ABTS (mg/ml 48/41 در برابر mg/ml 65/47) و ظرفیت احیاء کنندگی (μmol Fe/g 1/15 در برابر μmol Fe/g 2/12) در مقایسه با عصاره آبی دارد. نتایج اثر ضدمیکروبی بر میکروارگانیسم‌های پاتوژن (اشرشیا کلی، سالمونلا تیفی، استافیلوکوکوس اورئوس، استرپتوکوکوس پیوژنز و کاندیدا آلبیکنس) نشان داد که باکتری‌های گرم مثبت نسبت به انواع گرم منفی در برابر عصاره برگ به‌لیمو حساس‌تر می‌باشند و اثر عصاره اتانولی بارزتر بود. مطابق نتایج، عصاره آبی و اتانولی برگ به‌لیمو را می‌توان بعنوان عامل نگهدارنده طبیعی و به منظور کنترل فرایند اکسیداسیون و رشد میکروارگانیسم‌های پاتوژن معرفی نمود.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اسانس ها و عصاره ها
دریافت: 1400/4/12 | پذیرش: 1400/5/16 | انتشار: 1400/9/14