دوره 18، شماره 119 - ( 1400 )                   جلد 18 شماره 119 صفحات 94-85 | برگشت به فهرست نسخه ها

shahidi F, Maleki M, Roshank S, Alizadeh-Sani M. Optimization of biodegradable film production containing aqueous extract of Chubak root and nanoemulsion of rosemary essential oil based on gelatin by response surface methodology. FSCT 2021; 18 (119) :85-94
شهیدی فخری، مالکی محمد، روشنک سحر، علیزاده ثانی محمود. بهینه سازی تولید فیلم زیست تخریب‌پذیر حاوی عصاره آبی ریشه گیاه چوبک و نانوامولسیون اسانس رزماری بر پایه ژلاتین به روش سطح پاسخ. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (119) :85-94

1- استاد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران ، fshahidi@um.ac.ir
2- دکتری تخصصی، گروه بهداشت مواد غذایی و آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران
3- دانشجوی دکتری، علوم وصنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
4- دانشجوی دکتری تخصصی، رشته بهداشت و ایمنی مواد غذایی، گروه بهداشت و ایمنی مواد غذایی، داشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
  در این پژوهش‌ از غلظت‌های مختلف عصاره آبی ریشه گیاه چوبک (در سطوح صفر، 5/0، 1، 5/1، و 2 درصد) با غلظت‌های مختلف نانوامولسیون اسانس رزماری (صفر، 5/0، 1، 5/1، و 2 درصد) با هدف بهینه‌سازی تولید فیلم زیست‌تخریب‌پذیر بر  پایه ژلاتین مورداستفاده قرار گرفت. پاسخ های آزمون برای تمام مدل های رگرسیونی برازش شده از نظر آماری در سطح 99% اطمینان معنی دار بودند. برای بهینه‌سازی تولید فیلم بیشترین میزان شفافیت، زاویه تماس، مقاومت کششی، میزان کشش تا نقطه پارگی و کمترین حلالیت، تورم و نفوذپذیری به بخار محاسبه گردید. پس از برازش مدل ها، نتایج نشان داد که تأثیر عصاره آبی ریشه گیاه چوبک و نانوامولسیون اسانس رزماری بر تمام پاسخ‌ها معنی‌دار (P<0.05) بود. افزایش عصاره آبی ریشه گیاه چوبک و نانوامولسیون اسانس رزماری باعث افزایش ضخامت، زاویه تماس و میزان کشش تا نقطه پارگی و کاهش محتوای رطوبتی، نفوذپذیری به بخار، شفافیت، حلالیت، مقاومت کششی و تورم گردید. بر اساس نتایج حاصل از پیش‌بینی مدل و مقایسه آن با مقادیر تجربی، عصاره آبی ریشه گیاه چوبک در غلظت 2 درصد و نانوامولسیون اسانس رزماری با غلظت 77/0 درصد، به عنوان مقادیر بهینه به دست آمدند.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اسانس ها و عصاره ها
دریافت: 1400/3/9 | پذیرش: 1400/6/8 | انتشار: 1400/10/19