دوره 13، شماره 51 - ( 1395 )                   جلد 13 شماره 51 صفحات 28-15 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tabataba i Yazdi F, Alizadeh Behbahani B, Mortazavi S A. Investigation Effects of Lamiaceae plants (Thymus vulgaris L., Mentha spp. and Ziziphora tenuir L.) Inhibitory Staphylococcus aureus and Geotrichum candidium in Razavi Khorasan Province Industrial Doogh Samples with Response Surface Method (RSM). FSCT 2016; 13 (51) :15-28
طباطبایی یزدی فریده، علیزاده بهبهانی بهروز، مرتضوی سید علی. بررسی اثر عصاره گیاهان تیره نعناع (آویشن، نعناع و کاکوتی) در جلوگیری از رشد استافیلوکوکوس اورئوس و ژئوتریکوم کاندیدوم در نمونه های دوغ صنعتی استان خراسان رضوی با استفاده از روش سطح پاسخ. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1395; 13 (51) :15-28

1- دانشیار گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی،دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
2- دانشجوی دکتری گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی،دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
3- استاد گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده      در این پژوهش آزمایشگاهی اثر ضد میکروبی عصاره گیاهان تیره نعناع (آویشن، نعناع و کاکوتی) در جلوگیری از رشد استافیلوکوکوس اورئوس و ژئوتریکوم کاندیدوم در نمونه های دوغ صنعتی استان خراسان رضوی بررسی شد. برای این منظور 3 سطح غلظت از هر عصاره (v/v 15/0 و 075/0 ،0) تهیه گردید. بقاء و یا کاهش جمعیت باکتری مذکور در 40 نمونه (در3 تکرار) برای نمونه های دوغ استریل حاوی سوسپانسیون مشخصی از سوش خالص استافیلوکوکوس اورئوس و ژئوتریکوم کاندیدوم به طور جداگانه در طی زمان 24 ساعت و 7 روز با اندازه گیری مرگ باکتری پاتوژن با استفاده از طرح رویه پاسخ (RSM) بررسی شد. پس از بررسی و مقایسه نتایج اثر عصاره ترکیبات بازدارنده طبیعی در جلوگیری از رشد استافیلوکوکوس اورئوس و ژئوتریکوم کاندیدوم در نمونه های دوغ مشخص کرد که عصاره گیاهان تیره نعناع به میزان بیشتری بر کاهش جمعیت استافیلوکوکس تاًثیر داشت، فرمول بهینه عصاره ها برای کاهش یا کینتیک مرگ باکتری پاتوژن با غلظت عصاره آویشن (v/v)14/0%، عصاره نعناع (v/v) 11/0 %و عصاره کاکوتی (v/v) 0% میزان تلقیح بدست آمده، که در این شرایط بیشترین میزان کاهش جمعیت استافیلوکوکوس اورئوس در 24 ساعت 84/2 عدد لگاریتمی، در 14 روز 63/1  عدد لگاریتمی می باشد.

دریافت: 1393/2/16 | پذیرش: 1393/12/16 | انتشار: 1394/12/1