دوره 14، شماره 65 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 65 صفحات 271-284 | برگشت به فهرست نسخه ها

حیدری محبوبه، جهادی مهشید، فاضل محمد، قاسمی پرو نفیسه. بررسی تاثیر افزودن پودر دانه‌ی تاج‌خروس (Amaranthus cruentus)، بر ویژگی‌های کیفی ماست چکیده. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (65) :284-271

1- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان. ایران.
2- استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان. ایران.
3- کارشناس ارشد آزمایشگاه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان. ایران.
چکیده
در این پژوهش، ماست چکیده بوسیله­ی چکیده کردن ماست قالبی تهیه شده از شیر گاو در کیسه­ی پارچه­ای تولید شد. درصدهای 1، 3 و 6 از پودر دانه­ی تاج­خروس کرونتوس به منظور بررسی ویژگیهای رئولوژی به نمونه­های ماست چکیده اضافه شد. خصوصیات شیمیایی، میکروبی، رئولوژیکی و حسی ماست چکیده نگهداری شده در دمای°C 1±6 به مدت 21 روز تعیین شد. درصد فیبر خوراکی و مواد معدنی وابسته به میزان درصد پودر تاج­خروس گونه­ی کرونتوس در نمونه­های غنی شده نسبت به نمونه­ شاهد روند افزایشی معنی­داری را نشان داد (05/0P<). برون­داد آزمون رئولوژی نشان داد ماست چکیده رفتار رقیق شونده با برش را در مقابل افزایش نرخ برش از خود نشان داده است. آزمون روبش-کرنش و تعیین ناحیه­ی ویسکوالاستیک خطی در تمام تیمارها انجام و سپس آزمون روبش-فرکانس در این ناحیه خطی انجام شد. بافت ماست چکیده، جامد ویسکوالاستیک تشخیص داده شد و همواره در دامنه­ی نوسانی کرنش، مدول ذخیره بر مدول افت در تمام نمونه­ها برتری داشت. نتایج نشان داد کاهش pH و ظرفیت نگهداری آب در طول دوره­ی نگهداری معنی­دار بوده است (05/0P<). تعداد باکتر­های آغازگر شامل لاکتوباسیلوس بولگاریکوس و استرپتوکوکوس ترموفیلوس تا روز هفتم نگهداری تغییر معناداری را نشان نداد و بعد از آن تا پایان دوره­ی نگهداری روند کاهشی معنا داری داشت (05/0P<). نمونه­ی حاوی 1 درصد پودر تاج­خروس کرونتوس از لحاظ مطلوبیت بافت، مطلوبیت رنگ و مطلوبیت کلی بالاترین امتیاز را به خود اختصاص داد.
متن کامل [PDF 652 kb]   (1978 دریافت)

دریافت: 1395/1/22 | پذیرش: 1395/5/22 | انتشار: 1396/4/1