دوره 18، شماره 116 - ( 1400 )                   جلد 18 شماره 116 صفحات 194-183 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khamoushi M, Khani M, Ghasemi Pirbalouti A. Comparing the Effects of Red, Black and Bell Pepper Extracts on Aflatoxin Production, Peroxide Value and Sensory Properties in Pistachio. FSCT 2021; 18 (116) :183-194
خاموشی مریم، خانی محمدرضا، قاسمی پیربلوطی عبداله. مقایسه اثرات عصاره های فلفل قرمز، سیاه و دلمه ای بر میزان تولید آفلاتوکسین، عدد پراکسید و ویژگی های حسی در پسته. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (116) :183-194

1- دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، واحد شهرقدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، واحد شهرقدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، khanidvm@gmail.com
3- استاد مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، واحد شهرقدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
مهمترین مشکل بهداشتی و کیفی در عرصه صادرات پسته‌‌، مسأله آلودگی آن به سم آفلاتوکسین و اکسیداسیون و هیدرولیز چربی­ ها است. لذا این تحقیق با هدف بررسی اثرات عصاره‌‌های الکلی فلفل قرمز‌‌، سیاه و دلمه­ ای بر میزان تولید آفلاتوکسین و اکسیداسیون در پسته و ویژگی­ های حسی آن انجام شد. به این منظور ابتدا فعالیت ضد قارچی عصاره­ های فلفل ارزیابی شد و پس از پوشش ­دهی نمونه­ های پسته با هر یک از عصاره های فلفل قرمز، سیاه و دلمه ­ای با مقادیر 0/1، 0/5 و 1 درصد (حجمی/وزنی) در قالب 9 تیمار و یک نمونه شاهد، نسبت به تلقیح قارچ آسپرژیلوس فلاووس به نمونه­ ها اقدام شد. سپس اندازه­ گیری میزان آفلاتوکسین و عدد پراکسید و ارزیابی ویژگی­ های حسی در روزهای 1، 30 و60 نگهداری انجام شد. نتایج نشان داد بیشترین میزان رشد شعاعی میسلیوم قارچی در نمونه شاهد و کمترین میزان رشد قارچی در غلظت µL/L 105 عصاره فلفل قرمز مشاهده شد که با سایر غلظت­ های این عصاره و با غلظت مشابه عصار‌های فلفل دلمه ­ای و سیاه اختلاف آماری معنی‌داری وجود داشت (P<0.05). میزان آفلاتوکسین در تیمارهای حاوی یک درصد فلفل قرمز و فلفل سیاه دارای کمترین مقدار و در نمونه شاهد دارای بیشترین مقدار بود. همچنین با افزایش میزان درصد عصاره‌‌ها، میزان عدد پراکسید و مطلوبیت حسی به طور معنی‌داری کاهش یافت. میزان 0/5 درصد عصاره فلفل قرمز از بیشترین میزان مطلوبیت حسی برخوردار بود و عصاره‌‌های 0/5 درصد فلفل دلمه­ ای و 0/5 درصد فلفل سیاه نیز بعد از آن قرار داشتند. عصاره ­های فلفل مورد بررسی نسبت به نمونه شاهد تاثیر معنی­ داری را بر کاهش میزان آفلاتوکسین و بهبود ویژگی­ های حسی پسته در طی نگهداری داشته­ اند و در مجموع تیمار پسته پوشش­دهی شده با عصاره 0/5 درصد فلفل قرمز به عنوان تیمار برتر معرفی می گردد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اسانس ها و عصاره ها
دریافت: 1399/9/9 | پذیرش: 1400/3/1 | انتشار: 1400/7/10