دوره 17، شماره 109 - ( 1399 )                   جلد 17 شماره 109 صفحات 181-167 | برگشت به فهرست نسخه ها

Abbasi M, Mirzaalian Dastjerdi A, Askari Seyahooei M, Shamili M, Madani B. Inhibitory Effect of Some Essential Oils on Control of Green Mold (Penicillium digitatum) and Postharvest Quality Parameters of Lime Fruit. FSCT 2021; 17 (109) :167-181
عباسی معصومه، میرزاعلیان دستجردی عبدالمجید، عسکری سیاهویی مجید، شمیلی منصوره، مدنی بابک. تاثیر مهارکنندگی برخی اسانس های گیاهی روی کپک سبز (Penicillium digitatum) و پارامترهای کیفی پس از برداشت میوه لیمو. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1399; 17 (109) :167-181

1- دانشگاه هرمزگان
2- دانشگاه هرمزگان ، majiddastjerdy@gmail.com
3- بخش تحقیقات گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان هرمزگان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس، ایران
4- دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
5- بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان هرمزگان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندر عباس، ایران
پوسیدگی ناشی از کپک­ سبز پنی­سیلیوم دیجیتاتوم ازنظر اقتصادی مهم­ترین بیماری­های پس­ازبرداشت لیمو در همه مناطق تولیدی است. در این تحقیق، اثرات اسانس­ های روغنی (دارچین، میخک، آویشن باغی و شیرازی) به­ منظور کنترل کپک­ سبز در میوه لیموی مکزیکن­ لایم (Citrus aurantifolia cv. Mexican lime) مطالعه شد. لیموهای مکزیکن با سوسپانسیون­ قارچ پنی­سیلیوم دیجیتاتوم مایه ­زنی­ و با اسانس­ های روغنی در سه سطح غلظت­ صفر (شاهد)، 1/0 و 2/0 درصد حجمی- حجمی، غوطه­ ور شدند. سپس میوه­ های لیمو در دمای 1± 8 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 95-90 درصد به­­ مدت 21 روز نگه­داری ­شدند. نتایج نشان دادند که اسانس­ های گیاهی تأثیر معنی­داری بر پوسیدگی میوه، کاهش وزن،  L*، a*، b*، محتوای فنل و ظرفیت آنتی­ اکسیدانی­ کل داشتند. پس از 21 روز انبارمانی، محتوای فنل کل و فعالیت آنتی­ اکسیدانی میوه­ تیمار­شده با اسانس­ های گیاهی نسبت به شاهد بیشتر بود. به­ علاوه اسانس­ های گیاهی در کنترل پوسیدگی و کاهش وزن موثر بودند و درمقایسه با شاهد، شاخص­هایL* وb* را کاهش دادند. پس­از 21 روز انبارمانی میوه تیمار شده با اسانس آویشن باغی 2/0 درصد، پوسیدگی پس­ازبرداشت هفت برابر کمتر از شاهد اما ترکیبات فنلی و ظرفیت آنتی ­اکسیدانی بیشتر از شاهد داشت. بنابراین اسانس آویشن باغی اثر مناسب­تری روی کنترل کپک سبز و حفظ کیفیت میوه لیموی مکزیکن دارد.
متن کامل [PDF 2094 kb]   (780 دریافت)
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: کنترل کیفیت مواد غذایی
دریافت: 1399/4/7 | پذیرش: 1399/6/31 | انتشار: 1399/12/19