دوره 17، شماره 109 - ( 1399 )                   جلد 17 شماره 109 صفحات 54-43 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rahaei M, Pourahmad R, Khorshidpour B. Effect of asparagus extract and green tea extract on viability of probiotic bacteria, antioxidant activity and sensory properties of kefir. FSCT 2021; 17 (109) :43-54
رهایی مریم، پوراحمد رضوان، خورشیدپور بیژن. اثر عصاره مارچوبه و عصاره چای سبز بر زنده‌مانی باکتری‌های پروبیوتیک، فعالیت آنتی‌اکسیدانی و ویژگی‌های حسی کفیر. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1399; 17 (109) :43-54

1- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، واحد ورامین- پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایران
2- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، واحد ورامین– پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایران ، rjpourahmad@yahoo.com
3- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، واحد ورامین– پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایران
کفیر یکی از فرآورده‌های تخمیرشده شیر است که نقش مهمی در تغذیه و سلامت انسان دارد. هدف از این تحقیق،
بررسی اثر افزودن عصاره مارچوبه و عصاره چای سبز بر زنده­مانی باکتری­های پروبیوتیک، فعالیت آنتی­اکسیدانی
و ویژگی­های حسی کفیر بود. مقادیر مختلف (5/0، 1 و 5/1 درصد)  هریک از عصاره های مارچوبه و  چای سبز به صورت مجزا در کفیر مورد استفاده قرار گرفت و نمونه­های کفیر به مدت دو هفته در دمای 4 درجه سانتی­گراد نگهداری شدند. نتایج نشان داد که افزودن عصاره­های گیاهی منجر به کاهش pH همچنین افزایش اسیدیته و فعالیت آنتی­اکسیدانی در نمونه­ها (05/0p) شد. بالاترین فعالیت آنتی اکسیدانی مربوط به نمونه حاوی 5/1 درصد عصاره چای سبز بود. طی زمان نگهداری، pH کاهش و اسیدیته افزایش معنی­داری پیدا کرد (05/0p) . اختلاف آماری معنی­داری در زنده­مانی بیفیدوباکتریوم لاکتیس و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در نمونه­های مورد بررسی وجود نداشت. با گذشت زمان جمعیت باکتری­های پروبیوتیک به­طور معنی­داری کاهش یافت (05/0p) ولی در تمام نمونه­ها جمعیت این باکتری­ها تا پایان دوره نگهداری بیش از  CFU/ml8 10 بود. بالاترین امتیاز پذیرش کلی حسی مربوط به نمونه حاوی 5/1 درصد عصاره مارچوبه بود بنابراین این نمونه به­عنوان تیمار برتر انتخاب شد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: غذاهای فراسودمند(پروبیوتیک،پریبیوتیک و...)
دریافت: 1399/4/1 | پذیرش: 1399/6/1 | انتشار: 1399/12/19