دوره 17، شماره 109 - ( 1399 )                   جلد 17 شماره 109 صفحات 64-55 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yaghtini M, Feizy J, Hoseini Taheri S E, Jahani M. Survey of physicochemical, nutritional and antioxidant properties of two cultivars of Iranian black and green lentil. FSCT 2021; 17 (109) :55-64
یقطینی محمد، فیضی جواد، حسینی طاهری سید عماد، جهانی مسلم. بررسی خواص فیزیکوشیمیایی، تغذیه‌ای و آنتی‌اکسیدانی دو رقم عدس ایرانی سیاه و سبز. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1399; 17 (109) :55-64

1- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد سبزوار، سبزوار، ایران
2- استادیار گروه ایمنی و کنترل کیفیت مواد غذایی، موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران ، feizy.j@gmail.com
3- کارشناسی، شرکت تکچین الماس سحر (آجیل برادران حسینی)، شهرک صنعتی توس، مشهد، ایران
4- استادیار گروه شیمی مواد غذایی، موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران
عدس در بین حبوبات از نظر پروتئینی بسیار غنی بوده و گوشت مردم فقیر نامیده می‌شود. در این تحقیق ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی، تغذیه‌ای و آنتی‌اکسیدانی دو نمونه عدس سبز معمولی و سیاه ایرانی، شامل رطوبت و مواد فرار، خاکستر کل، چربی، پروتئین، فیبر خام، کربوهیدرات، اندازه‌گیری خاصیت آنتی‌اکسیدانی کل و محتوی کاروتنوئیدی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج به دست آمده نشان داد عدس سبز دارای محتوی رطوبت و مواد فرار (72/6 گرم درصد گرم) و کربوهیدرات (34/59 گرم درصد گرم) بالاتری است در حالی که عدس سیاه دارای خاکستر (عناصر معدنی) (66/3 گرم در صد گرم)، فیبر خام (40/7 گرم در صد گرم)، چربی (95/1 گرم در صد گرم)، پروتئین (02/26 گرم در صد گرم) و فعالیت آنتی‌اکسیدانی بالاتر بر اساس آزمون‌های  DPPH (IC50 برابر با 8/2408 میلی‌گرم بر لیتر) و FRAP (غلظت یون‌هایFe2+ برابر با 4/0 میلی مولار) است. محتوی کاروتنوئیدی عدس سیاه نیز 024/0 میکروگرم برگرم ارزیابی شد. بنابراین می‌توان گفت با وجود امتیازاتی که عدس سیاه نسبت به سبز دارد از نظر تغذیه‌ای ناشناخته مانده و توصیه‌ی عموم به مصرف و گنجانیدن آن در سبد غذایی خانواده هم از نظر اقتصادی و هم کشاورزی با توجه به شرایط کشت دیم عدس در کشور و بحران کم آبی موجود بسیار مناسب به نظر می‌رسد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: کنترل کیفیت مواد غذایی
دریافت: 1399/3/3 | پذیرش: 1399/6/1 | انتشار: 1399/12/19