دوره 18، شماره 111 - ( 1400 )                   جلد 18 شماره 111 صفحات 44-37 | برگشت به فهرست نسخه ها

Alizadeh behbahani B, Shahidi F. Evaluation of the antimicrobial effect of Carum copticum essential oil on some standard microbial strains, indices of infection and food poisoning: an in vitro study. FSCT 2021; 18 (111) :37-44
علیزاده بهبهانی بهروز، شهیدی فخری. ارزیابی فعالیت ضدمیکروبی اسانس زنیان بر تعدادی از سویه‌های میکروبی استاندارد شاخص عفونت و مسمومیت غذایی: مطالعه در شرایط برون‌تنی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (111) :37-44

1- استادیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران ، behrooz66behbahani@gmail.com
2- استاد، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
       اسانس روغنی زنیان بعد از خشک شدن گیاه در سایه، به روش تقطیر با آب و با استفاده از دستگاه کلونجر استخراج شد. فعالیت ضدمیکروبی اسانس توسط روش انتشار دیسک و چاهک با تهیه رقت­های متوالی بررسی شد. به منظور کنترل و استاندارد بودن روش، از سویه های استاندارد میکروبی استفاده شد. نتایج نشان داد که قطر هاله عدم رشد در دو روش دیسک دیفیوژن آگار و چاهک آگار با افزایش غلظت اسانس افزایش پیدا کرد. کم­ترین قطر هاله عدم رشد میکروبی در غلظت­های مختلف اسانس زنیان مربوط به باکتری گرم منفی سودوموناس ائروژینوزا بود. نتایج آزمون­های دیسک و چاهک آگار نشان داد که غلظت­های مختلف اسانس زنیان بر باکتری­های گرم مثبت نسبت با باکتری­های گرم منفی دارای اثر بیشتری هستند. بیشترین هاله بازدارندگی در غلظت­های مختلف اسانس زنیان مربوط به باکتری گرم مثبت استافیلوکوکوس اورئوس بود. نتایج حداقل غلظت مهارکنندگی اسانس زنیان برای سویه­های استافیلوکوکوس اورئوس، استرپتوکوکوس پیوژنز، باسیلوس سوبتلیس، باسیلوس سرئوس، اشرشیا کلی، سودوموناس ائروژینوزا و کاندیدا آلبیکنس به ترتیب 5/0، 1، 2، 2، 4، 8 و 1 میلی­گرم بر میلی­لیتر بود. حداقل غلظت کشندگی برای سویه­های مذکور به ترتیب 1، 2، 2، 4، 4، 8 و 1 میلی­گرم بر میلی­لیتر بود.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: مهندسی صنایع غذایی
دریافت: 1399/2/25 | پذیرش: 1399/4/28 | انتشار: 1400/2/10