دوره 17، شماره 105 - ( 1399 )                   جلد 17 شماره 105 صفحات 14-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

ghiafeh shirzadi A, varidi M J, Milani E. Investigating the effect of formulation variables and extrusion conditions of suni-bug (Eurygaster spp.) damaged wheat-quinoa composite flour in snack. FSCT 2020; 17 (105) :1-14
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-41981-fa.html
قیافه شیرزادی آسیه، وریدی محمد جواد، میلانی الناز. بررسی اثر متغیرهای فرمولاسیون و شرایط اکستروژن آرد کامپوزیت گندم سن زده- کینوا در فرمولاسیون میان وعده غذایی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1399; 17 (105) :1-14

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-41981-fa.html

1- دانشجوی کارشناسی ارشد،دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
2- استاد، گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران ، mjvaridi@um.ac.ir
3- استادیار، پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی، سازمان مرکزی جهاد دانشگاهی، مشهد، ایران
چکیده:   (1986 مشاهده)
میان وعده‌ها به بخش قابل‌توجهی از رژیم غذایی بسیاری از افراد به‌ویژه کودکان تبدیل‌شده‌اند. همچنین اسنک ها به دلیل تنوع و رنگ‌های جذاب، ماندگاری بالا و هزینه نسبتاً کم طرفداران بسیاری دارند. عمده آن ها از غلات تولید می شوند و مشکل اصلی این میان وعده ها، مواد مغذی ناکافی بوده که  اثر منفی بر سلامتی داشته و باعث افزایش میزان چاقی در افراد، به ویژه کودکان می گردد. با بهره گیری از شبه غله کینوا در محصولات اسنک، باعث ایجاد تنوع در محصولات فعلی شده و همچنین موجب افزایش ارزش غذایی اسنک می گردد. از طرفی امروزه توجه به کاربرد مجدد فراورده های جنبی صنایع غذایی و فرعی نهاده های کشاورزی بیشتر شده است و برگرداندن این محصولات به چرخه تولید باعث افرایش ارزش افزوده می گردد. یکی از این فراورده های جنبی، گندم سن زده می باشد که به دلیل اسیب شبکه گلوتنی مورد استفاده در صنایع پخت نمی باشد و به مصرف خوراک دام می رسد. در این پژوهش اثر متغیرهای مستقل شامل میزان سطوح افزودن کینوا (0،25،50%)، میزان رطوبت (12،15،18 درصد)، سرعت چرخش مارپیچ (200، 120،160 دور در دقیقه) در قالب طرح مرکب مرکزی بود. تأثیر متغیرهای مستقل بر برخی خصوصیات فیزیکی و عملکردی فراورده شامل نسبت انبساط، سختی بافت، شاخص جذب آب، شاخص حلالیت آب، ارزیابی حسی موردبررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش کینوا تا 50 درصد، سختی بافت (11/57-4/72 نیوتن)، شاخص حلالیت در آب (28/4-21) و پذیرش کلی محصول اکسترود شده، افزایش پیدا کرد و همچنین باعث کاهش نسبت انبساط (2/86-3/77)، شاخص جذب آب (5/05-5/39) و پذیرش حسی بافت، گردید. نتایج ارزیابی حسی مشخص کرد که شرایط رطوبت 12% و سرعت چرخش 175rpm و سطوح افزودن کینوا (19%)، برای تولید میان وعده مناسب بوده و بیشترین پذیرش کلی را دارد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فرمولاسیون مواد غذایی
دریافت: 1399/1/23 | پذیرش: 1399/4/9 | انتشار: 1399/8/10