دوره 17، شماره 102 - ( 1399 )                   جلد 17 شماره 102 صفحات 174-161 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Tehranizade Kermani N, Maharlooei M, Mortezapour H. Study the drying kinetics, Energy consumption and quality parameters of Echium amoenum in an IR equipped solar dryer. FSCT 2020; 17 (102) :161-174
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-38261-fa.html
طهرانی زاده کرمانی نجمه، مهارلویی محمدمهدی، مرتضی پور حمید. بررسی سینتیک خشک‌شدن، انرژی مصرفی و خصوصیات کیفی محصول گل‌گاوزبان (Echium amoenum) در یک خشک‌کن خورشیدی مجهز شده با لامپ مادون قرمز. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1399; 17 (102) :161-174

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-38261-fa.html


1- دانش اموخته کارشناسی ارشد مکانیک بیوسیستم دانشگاه شهید باهنر کرمان
2- استادیار گروه مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان ، maharlooei@uk.ac.ir
3- استادیار بخش مکانیک بیوسیستم دانشگاه شهید باهنر کرمان
چکیده:   (1778 مشاهده)
پژوهش حاضر نمونه­ ی آزمایشگاهی یک خشک­کن خورشیدی مجهز شده با لامپ مادون قرمز کمکی ارائه شده و سینتیک خشک شدن، انرژی و کیفیت رنگ گل گاوزبان درتوان های 100، 150 و 213 وات لامپ مادون قرمز و دبی حجمی هوای عبوری 0025/0  و 005/0  مترمکعب­بر­ثانیه، بررسی گردید. نتایج حاصل از ارزیابی کیفیت رنگ و مصرف انرژی با نتایج بدست آمده از خشک­کردن گل­گاوزبان به روش مرسوم (سایه خشک) مقایسه شد. پنج مدل ریاضی بر داده­های تجربی سینتیک خشک شدن محصول برازش گردید و ارزیابی مدل­ها با سه معیار ضریب تعیین (R2)، ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) و ضریب مربع­کای (χ2 ) صورت گرفت. نتایج نشان داد تاثیر توان لامپ‌های مادون قرمز، دبی حجمی هوا و اثر متقابل آن­ها بر زمان خشک­شدن گاوزبان معنادار است (01/0>p). مدت زمان خشک شدن گاوزبان در سایه خشک 24 ساعت اندازه گیری گردید. در استفاده از خشک­کن خورشیدی بررسی، با افزایش توان لامپ مادون قرمز از 100 به 213وات و افزایش دبی حجمی هوا از 0025/0 به  005/0مترمکعب ­بر­ثانیه، زمان خشک­شدن نمونه­ها به ترتیب 37درصد و17درصد کاهش یافت. بهترین مدل برای بررسی روند خشک­شدن گاوزبان مدل پیج تعیین گردید. کمترین انرژی مصرفی ویژه (63/4مگاژول­بر­کیلوگرم) مربوط به شرایط خشک کردن در دبی هوای عبوری 005/0مترمکعب­بر­ثانیه و توان 150وات لامپ مادون قرمز و بیشترین انرژی مصرفی ویژه (26/5مگاژول­بر­کیلوگرم) در دبی 0025/0مترمکعب­بر­ثانیه و توان 213وات لامپ مادون قرمز بود. در مجموع براساس نتایج مصرف انرژی و کیفیت رنگ محصول نهایی، روش خشک­کردن در دبی هوای  005/0 مترمکعب­بر­ثانیه و توان 150وات لامپ مادون قرمز توصیه شد. در سنجش پارامترهای رنگ، نمونه­های خشک شده در دبی هوای 005/0 مترمکعب­برثانیه و توان 213وات لامپ مادون قرمز نسبت به نمونه­های خشک شده به روش سنتی کیفیت بالاتری داشتند اما به دلیل مصرف انرژی بالاتر، این تیمار به عنوان مناسب­ترین تیمار در این مطالعه انتخاب نشد.
متن کامل [PDF 2645 kb]   (800 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: خشک کردن، سرخ کردن، انجماد، آبگیری اسمزی
دریافت: 1398/8/22 | پذیرش: 1398/12/10 | انتشار: 1399/5/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.