Tehranizade Kermani N, Maharlooei M, Mortezapour H. Study the drying kinetics, Energy consumption and quality parameters of Echium amoenum in an IR equipped solar dryer. FSCT 2020; 17 (102) :161-174
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-38261-fa.html
طهرانی زاده کرمانی نجمه، مهارلویی محمدمهدی، مرتضی پور حمید. بررسی سینتیک خشکشدن، انرژی مصرفی و خصوصیات کیفی محصول گلگاوزبان (Echium amoenum) در یک خشککن خورشیدی مجهز شده با لامپ مادون قرمز. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1399; 17 (102) :161-174
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-38261-fa.html
1- دانش اموخته کارشناسی ارشد مکانیک بیوسیستم دانشگاه شهید باهنر کرمان
2- استادیار گروه مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان ، maharlooei@uk.ac.ir
3- استادیار بخش مکانیک بیوسیستم دانشگاه شهید باهنر کرمان
چکیده: (2231 مشاهده)
پژوهش حاضر نمونه ی آزمایشگاهی یک خشککن خورشیدی مجهز شده با لامپ مادون قرمز کمکی ارائه شده و سینتیک خشک شدن، انرژی و کیفیت رنگ گل گاوزبان درتوان های 100، 150 و 213 وات لامپ مادون قرمز و دبی حجمی هوای عبوری 0025/0 و 005/0 مترمکعببرثانیه، بررسی گردید. نتایج حاصل از ارزیابی کیفیت رنگ و مصرف انرژی با نتایج بدست آمده از خشککردن گلگاوزبان به روش مرسوم (سایه خشک) مقایسه شد. پنج مدل ریاضی بر دادههای تجربی سینتیک خشک شدن محصول برازش گردید و ارزیابی مدلها با سه معیار ضریب تعیین (R2)، ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) و ضریب مربعکای (χ2 ) صورت گرفت. نتایج نشان داد تاثیر توان لامپهای مادون قرمز، دبی حجمی هوا و اثر متقابل آنها بر زمان خشکشدن گاوزبان معنادار است (01/0>p). مدت زمان خشک شدن گاوزبان در سایه خشک 24 ساعت اندازه گیری گردید. در استفاده از خشککن خورشیدی بررسی، با افزایش توان لامپ مادون قرمز از 100 به 213وات و افزایش دبی حجمی هوا از 0025/0 به 005/0مترمکعب برثانیه، زمان خشکشدن نمونهها به ترتیب 37درصد و17درصد کاهش یافت. بهترین مدل برای بررسی روند خشکشدن گاوزبان مدل پیج تعیین گردید. کمترین انرژی مصرفی ویژه (63/4مگاژولبرکیلوگرم) مربوط به شرایط خشک کردن در دبی هوای عبوری 005/0مترمکعببرثانیه و توان 150وات لامپ مادون قرمز و بیشترین انرژی مصرفی ویژه (26/5مگاژولبرکیلوگرم) در دبی 0025/0مترمکعببرثانیه و توان 213وات لامپ مادون قرمز بود. در مجموع براساس نتایج مصرف انرژی و کیفیت رنگ محصول نهایی، روش خشککردن در دبی هوای 005/0 مترمکعببرثانیه و توان 150وات لامپ مادون قرمز توصیه شد. در سنجش پارامترهای رنگ، نمونههای خشک شده در دبی هوای 005/0 مترمکعببرثانیه و توان 213وات لامپ مادون قرمز نسبت به نمونههای خشک شده به روش سنتی کیفیت بالاتری داشتند اما به دلیل مصرف انرژی بالاتر، این تیمار به عنوان مناسبترین تیمار در این مطالعه انتخاب نشد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
خشک کردن، سرخ کردن، انجماد، آبگیری اسمزی دریافت: 1398/8/22 | پذیرش: 1398/12/10 | انتشار: 1399/5/10