دوره 16، شماره 96 - ( 1398 )                   جلد 16 شماره 96 صفحات 64-53 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bahriye G, Dadashi S, Dehghannya J, Ghaffari H. Study of the foam thickness effect on the effective moisture diffusion coefficient and drying kinetics of red beetroot by foam-mat method and evaluation the qualitative and functional characteristics of product. FSCT 2020; 16 (96) :53-64
بحریه گلناز، داداشی سعید، دهقان نیا جلال، غفاری حسین. مطالعه تاثیر ضخامت فوم بر ضریب انتشار موثر رطوبت و سینتیک خشک شدن چغندر قرمز به روش فوم مت و ارزیابی ویژگی های کیفی و عملکردی محصول. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1398; 16 (96) :53-64

1- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه تبریز
2- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه تبریز ، Dadashis@tabrizu.ac.ir
3- گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه تبریز
هدف از این مطالعه، تولید پودر پالپ چغندر‌قرمز با استفاده از تکنیک خشک‌کردن فوم‌مت و بررسی اثر ضخامت فوم بر سینتیک‌ ‌خشک ‌شدن و ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی و ریزساختاری پودر حاصل بود. جهت تهیۀ فوم، اووآلبومین با غلظت 2% (وزنی/حجمی) به عنوان عامل فوم ساز به پالپ چغندر قرمز اضافه شده و برای مدت و سرعت مشخصی تحت همزنی قرار گرفت. فوم تهیه‌شده در ضخامت‌های 5، 6 و 7 میلی‌متر بر روی پلیت‌های آلومینیومی گسترده ‌شده و سپس، در یک‌ خشک‌کن کابینتی با هوای داغ در دمای 50 درجۀ سانتی‌گراد و سرعت هوای ثابت 1 متر بر ثانیه خشک گردید. نتایج نشان داد افزایش ضخامت فوم از 5 به 7 میلی‌متر تاثیر معناداری بر نسبت و محتوای رطوبت نداشته ولی سبب کاهش معنی‌دار (05/0p <) نرخ خشک‌کردن به میزان 63/29‌ % گردید. ضریب انتشار موثر رطوبت به طور معناداری تحت تاثیر ضخامت فوم قرار گرفت و محدوده آن از 9-10 ´ 550/5 تا 9-10 ´ 388/7 متر مربع بر ثانیه متغیر بود. همچنین با افزایش ضخامت فوم، به‌دلیل افزایش زمان خشک‌شدن و دناتوراسیون بیشتر پروتئین‌ها، یک روند افزایشی در شاخص کار و نسبت هوسنر و درنتیجه روند کاهشی در جریان پذیری پودرها مشاهده شد. دانسیته توده ای و ضربه ای پودرها به دلیل تغییر محتوای رطوبت ناشی از افزایش در ضخامت فوم، به طور معناداری کاهش یافتند. ضخامت تأثیر معنی‌داری بر شاخص حلالیت در آب و شاخص جذب آب نداشت. بررسی ریز ساختار پودرهای تولید شده با میکروسکوپ الکترونی روبشی نشر میدانی نشان داد که با افزایش ضخامت فوم، ترک‌خوردگی و زبری سطحی ذرات پودر افزایش یافت. نتایج این مطالعه و مطالعات تکمیلی می تواند به بهینه سازی تولید پودر چغندر قرمز به عنوان رنگ دهنده طبیعی مواد غذایی و حفظ بهتر ویژگی های تغذیه ای و عملکردی آن منجر شود.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: خشک کردن، سرخ کردن، انجماد، آبگیری اسمزی
دریافت: 1398/7/27 | پذیرش: 1398/11/6 | انتشار: 1398/11/10