دوره 17، شماره 99 - ( 1399 )                   جلد 17 شماره 99 صفحات 78-71 | برگشت به فهرست نسخه ها

Farahmandfar R, Rahmatiyan M. Effect of sunflower and soybean oil on the fatty acid composition and phytosterols of olive oil (Olea europaea). FSCT 2020; 17 (99) :71-78
فرهمندفر رضا، رحمتیان مجتبی، سلیمانی سمیه. اثر روغن های آفتابگردان و سویا بر پروفایل اسید چرب و فیتوسترول های روغن زیتون (Olea europaea). مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1399; 17 (99) :71-78

1- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران ، re1farahmand@gmail.com
2- گروه علوم و صنایع غذایی، موسسه آموزش عالی خزر محمود آباد، ایران
3- دانشجوی دکتری، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران
خصوصیات کیفی و تغذیه ای روغن ها از مهمترین فاکتورها در تکنولوژی غذایی است. روغن زیتون نسبتا مغذی است. این روغن علاوه بر اسیدهای چرب مفید، دارای مقادیر نسبتا کمی از فیتوسترول ها است. بنابراین این تحقیق، به مطالعه کارایی تعیین اسیدهای چرب و فیتوسترول ها در شناسایی تقلب روغن زیتون با سایر روغن های گیاهی پرداخته است. ترکیب اسید چرب نمونه های روغن با کروماتوگرافی مایع – گاز و میزان فیتوسترول ها با صفحات TLC انجام شد. نتایج نشان داد که اسیدهای چرب اصلی روغن زیتون شامل اسید اولئیک (18:1)، اسید پالمیتیک (16:0) و اسید لینولئیک (18:2) است. به طور کلی، افزودن روغن آفتابگردان و روغن سویا به روغن زیتون مقدار اسید لینولئیک، PUFA، PUFA/SFA، عدد یدی، عدد Cox، کامپسترول و استیگماسترول افزایش ولی مقدار اسید اولئیک، MUFA، MUFA/PUFA، OSI، IPPV، بتا-سیتوسترول و دلتا 5-آوناسترول کاهش یافت. به نظر می رسد که میزان کامپسترول مهمترین عامل در شناسایی تقلب روغن زیتون با روغن های آفتابگردان و سویا می باشد.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فرمولاسیون مواد غذایی
دریافت: 1398/7/24 | پذیرش: 1398/9/11 | انتشار: 1399/2/10