دوره 13، شماره 52 - ( 1395 )                   جلد 13 شماره 52 صفحات 12-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zarali M, Hojati M, Tahmoozi Dideh Ban S, Jooyandeh H. Evaluation of chemical composition and antibacterial activities of Echinophora cinerea Boiss and Stachys lavandulifolia Vahl essential oils in vitro. FSCT 2016; 13 (52) :1-12
زارعلی مریم، حجتی محمد، تهموزی دیده بان سعید، جوینده حسین. ارزیابی ترکیبات شیمیایی و فعالیت ضدباکتریایی اسانس گیاهان خوشاریزه Echinophora cinerea Boiss و چای کوهی Stachys lavandulifolia Vahl در شرایط آزمایشگاهی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1395; 13 (52) :1-12

1- دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، اهواز، ایران
2- استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، ایران
3- استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان،
4- دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان. ایران
هدف از انجام این پژوهش آزمایشگاهی بررسی اثر اسانس گیاهان خوشاریزه و چای کوهی بر تعدادی از  باکتری­های بیماری زا موادغذایی بود. این گیاهان از کوه های اطراف خرم آباد جمع آوری و اسانس آنها توسط دستگاه کلونجر استخراج گردید. اجزای تشکیل دهنده اسانس ها توسط دستگاه GC-MS شناسایی و اثر ضد­میکروبی آنها به دو روش انتشار دیسک و میکرو براث دیلوشن بر باکتری­های شیگلا دیزانتری، اشرشیاکلی، استافیلوکوکوس اورئوس و باسیلوس سرئوس بررسی گردید. در این پژوهش به ترتیب مقدار 39 و 58 ماده فرار در اسانس خوشاریزه و چای کوهی شناسایی گردید. آلفا فلاندرن (08/24%)، پی سیمن (32/16%)، کارواکرول (12/9%) و آلفا پینن (30/8%) ترکیبات عمده اسانس خوشاریزه و تیمول (23/14%)، ترانس کاریوفیلن (20/9%)، بتافلاندرن (97/8%)، اسپاتولنول (84/5%) و کاریوفیلن اکساید (72/5%) ترکیبات اصلی اسانس چای کوهی بودند. نتایج نشان داد که اسانس گیاهان خوشاریزه و چای کوهی اثر ضد باکتریایی بوده و  بیشترین تاثیر را بر استافیلوکوکوس اورئوس به ترتیب با قطر منطقه بازدارندگی 8/22 میلی متر و 5/34 میلی متر داشتند. آزمون حداقل غلظت مهارکنندگی اسانس خوشاریزه نشان داد که باکتری اشرشیا کلی دارای کمترین غلظت بازدارندگی ( 6/4 میلی گرم در میلی لیتر) و کمترین غلظت باکتری کشی (75/18میلی گرم در میلی لیتر) بود. بررسی نتایج MIC  و MBC اسانس چای کوهی نشان داد که در هر4 باکتری مورد بررسی، کمترین غلظت بازدارندگی برابر با 3/2میلی گرم در میلی لیتر بود. همچنین کمترین غلظت باکتری کشی این اسانس در غلظت 3/2 میلی گرم در میلی لیتر بر روی باکتری_های اشرشیا کلی و شیگلا دیزانتری مشاهده شد.

دریافت: 1394/2/28 | پذیرش: 1394/10/28 | انتشار: 1395/3/1