در این تحقیق فرآیند خشک شدن لایه نازک کدو حلوایی با روش تابشی انکساری و هوای داغ بررسی و تاثیر دما و سینتیک خشک شدن کدو حلوایی و ارائه بهترین مدل ریاضی به منظور برازش تغییرات نسبت رطوبت به زمان تعیین گردید. در ابتدا برش های کدو حلوایی با ضخامتهای 3، 5
و 7 (میلی متر) تهیه شد. خشک شدن با دو روش تابشی انکساری با دماهای 75، 85 و 95 (درجه سانتی گراد) و جابجایی با هوای داغ با دماهای 55، 65 و 75 (درجه سانتی گراد) در سه تکرار انجام شد. در ارزیابی سینتیکی نمونه های خشک شده با مدلهای هایلا و کلاک ضخامت نمونه و دمای خشک شدن بهینه تعیین شد (روش جابجایی هوای داغ، با ضخامت 7 (میلی متر) و دمای 55 (درجه سانتی گراد)؛ روش تابشی انکساری، با ضخامت 7 (میلی متر) و دمای95 (درجه سانتی گراد). پنج مدل تجربی سینتیکی برازش داده با چهار
معیار ضریب تبیین، ریشه میانگین مربعات خطا، پیش بینی انحراف مربعات و نسبت ضریب تبیین به
ریشه میانگین مربعات خطا تجزیه و تحلیل قرار گرفت. همچنین، قانون دوم فیک برای ارزیابی ضریب نفوذ موثر رطوبت و معادله آرنیوس در تعیین انرژی فعال سازی (
Ea) استفاده گردید.
نتایج نشان داد که مدل
هایلا و کلاک نسبت به سایر مدل ها به نحو مناسب تری مراحل خشک شدن لایه نازک کدو حلوایی را ارزیابی می نماید. مقدار انرژی فعال سازی
5310588/37 (کیلوژول بر مول) برای هوای داغ و 32657/20 (کیلوژول بر مول) برای روش تابشی انکساری تعیین گردید. بهترین مدل ریاضی خشک شدن لایه نازک کدو حلوایی با روش تابشی انکساری و روش جابجایی با هوای داغ مدل هایلا و کلاک پیشنهاد شد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
خشک کردن، سرخ کردن، انجماد، آبگیری اسمزی دریافت: 1398/6/2 | پذیرش: 1400/6/4 | انتشار: 1400/9/14