دوره 16، شماره 91 - ( 1398 )                   جلد 16 شماره 91 صفحات 105-93 | برگشت به فهرست نسخه ها

jamshidi M, esmaeilzadeh kenari R, Motamedzadegan A, Biparva P. The effect of nano-encapsulated unsaponifiable matter of Tarom rice bran oil on oxidative stability of soybean oil. FSCT 2019; 16 (91) :93-105
جمشیدی محبوبه، اسماعیل زاده کناری رضا، معتمدزادگان علی، بی پروا پوریا. اثر ترکیبات غیرقابل صابونی شونده نانوریزپوشانی شده روغن سبوس برنج طارم در پایداری اکسایشی روغن سویا. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1398; 16 (91) :93-105

1- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
2- عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری ، reza_kenari@yahoo.com
این مطالعه با هدف بررسی اثر ترکیبات غیرقابل صابونی شونده روغن سبوس برنج طارم به صورت آزاد و نانوریزپوشانی شده در پایداری اکسایشی روغن سویا انجام شد. بدین منظور نانوریزپوشانی ترکیبات غیرقابل صابونی شونده با دیواره پوششی کیتوزان و صمغ قدومه شهری انجام و اندازه ذزات، راندمان ریزپوشانی و فعالیت آنتی­اکسیدانی قبل و بعد از نانوریزپوشانی اندازه­گیری شد. اثر ترکیبات غیرقابل صابونی شونده به صورت آزاد و نانوریزپوشانی شده و آنتی اکسیدان سنتزی TBHQ بر پایداری اکسایشی روغن سویا با آزمون های عدد پراکسید PV))، دی ان مزدوج (CD) ، عدد تیوباربیتوریک اسید  (TBA)و شاخص رنگی ارزیابی و همچنین رهایش ترکیبات فنولی و توکوفرولی اندازه­گیری شد. نتایج این تحقیق نشان داد که  نمونه نانوریزپوشانی شده با صمغ قدومه شهری اندازه ذرات و راندمان ریزپوشانی بالاتری نسبت به نمونه نانوریزپوشانی شده با کیتوزان داشت و همچنین فعالیت        آنتی­اکسیدانی ترکیبات غیرقابل صابونی شونده بعد از نانوریزپوشانی کاهش یافت. در بررسی پایداری اکسایشی روغن سویا نتایج ما نشان داد که در مراحل ابتدایی نگهداری ترکیبات غیرقابل صابونی شونده روغن سبوس برنج و نمونه­های نانوریزپوشانی شده  سرعت اکسیداسیون روغن سویا را افزایش دادند ولی در ادامه ترکیبات غیرقابل صابونی شونده به شکل آزاد فعالیت آنتی­اکسیدانی بهتری را نسبت به نمونه­های نانوریزپوشانی شده نشان داده است و نمونه نانوریزپوشانی شده با صمغ قدومه شهری فعالیت بهتری را نسبت به نمونه نانوریزپوشانی شده با کیتوزان داشت. با این حال، آنتی­اکسیدان سنتزی TBHQ فعالیت آنتی­اکسیدانی بالاتر و عملکرد بهتری را نشان داد.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فناوری نانو در صنایع غذایی(نانو فرآوری،نانوکپسولاسیون،نانوامولسیون و...)
دریافت: 1398/6/2 | پذیرش: 1398/6/31 | انتشار: 1398/6/10