دوره 18، شماره 112 - ( 1400 )                   جلد 18 شماره 112 صفحات 67-53 | برگشت به فهرست نسخه ها

safarisani N, Motamedzadegan A, Farmani J, Milani J. Evaluation the effect of electricity flow on mechanical and permeability properties of chitosan film containing clay and silver nanoparticles. FSCT 2021; 18 (112) :53-67
صفری ثانی نیلوفر، معتمدزادگان علی، فرمانی جمشید، محمدزاده میلانی جعفر. بررسی اثر جریان الکتریکی بر ویژگی‌های مکانیکی و نفوذپذیری فیلم کیتوزان حاوی نانوذرات رس و نقره. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (112) :53-67

1- دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری.
2- دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری. ، amotgan@yahoo.com
3- دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری.
فیلم­های برپایه کیتوزان خالص دارای معایب متعددی ازجمله ویژگی­های مکانیکی ضعیف و بازدارندگی کم در برابر رطوبت هستند که موجب محدودیت استفاده از آنها در بسته­بندی­های مواد غذایی می­شود. در این پژوهش، به­منظور بهبود ویژگی­های این فیلم از نانوپرکننده­هایی نظیر نانورس (M) و نانونقره (Ag) و همچنین اعمال جریان الکتریکی در طی خشک شدن فیلم­ها بهره گرفته شد. فیلم­های نانوکامپوزیتی برپایه کیتوزان، با افزودن چهار سطح 0، 1، 3 و 5% نانونقره و نانورس تهیه و به­منظور خشک کردن فیلم­ها از حرارت و جریان الکتریکی در چهار ولتاژ 0، 15، 30 و 60 به­طور هم­زمان استفاده شد و خصوصیات آنها از جمله نفوذپذیری به بخار آب و اکسیژن، خواص فیزیکی و مکانیکی و ریزساختار مورد بررسی قرار گرفت. حضور نانوذرات سبب افزایش رطوبت، ضخامت و کدورت و بهبود WVP و O2P فیلم­های نانوکامپوزیت و همچنین خواص مکانیکی در مقایسه با فیلم کیتوزان خالص گردید. از طرفی غلظت 3% در هر دو تیمار، توانست ویژگی­های نفوذپذیری و خواص مکانیکی را نسبت به سطوح 1 و 5%  بهبود بخشد. اعمال جریان الکتریکی تاثیر معنی­داری بر درصد رطوبت، حلالیت و میزان ضخامت نداشت. در مقابل، استفاده از جریان­های الکتریکی با ولتاژ 30، سبب بهبود خواص مکانیکی، کدورت و WVP و ولتاژ 60، موجب بهبود O2P در نانوکامپوزیت­ها شد. تصاویر حاصل از SEM نشان داد، فیلم کیتوزان خالص دارای سطحی زبر و شکاف­های متعدد و سطح فیلم حاوی نانورس، نسبتا صاف و فشرده بود که امکان افزایش مقاومت کششی و خواص ممانعت کنندگی را فراهم می­کند. فیلم حاوی نانونقره نیز به­دلیل داشتن ساختاری پر پیچ و خم و دارای شکاف، میزان کدورت و خواص مکانیکی بیشتر و خواص ممانعت کنندگی کمتر از نانورس را دارا بود.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: بسته بندی و انواع پوشش های در صنایع غذایی
دریافت: 1398/4/29 | پذیرش: 1398/6/17 | انتشار: 1400/3/16