دوره 12، شماره 49 - ( 1394 )                   جلد 12 شماره 49 صفحات 101-93 | برگشت به فهرست نسخه ها

Barzegar H, Azizi M H, Barzegar M, Hamidi Z. Evaluation and optimization of starch-Clay nanocomposite film. FSCT 2015; 12 (49) :93-101
برزگر حسن، عزیزی محمد حسین، برزگر محسن، حمیدی اصفهانی زهره. ارزیابی و بهینه سازی فیلم نانوکامپوزیتی نشاسته- رس. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1394; 12 (49) :93-101

1- دانشجوی دکتری علوم و صنایع غذایی، دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده کشاورزی
2- دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده کشاورزی
چکیده به دلیل معایب متعدد مواد بسته بندی از قبیل مهاجرت به مواد غذایی ، ایجاد آلودگی زیست محیطی، مشکل بازیافت، گران بودن مواد اولیه و بالا بودن هزینه تولید آنها، همچنین جهت بهبود خصوصیات فیلم­های بر پایه نشاسته، در این تحقیق فیلم نانوکامپوزیتی نشاسته – مونت موریلونیت( نانورس)، تولید و خصوصیات آن برای استفاده در صنایع غذایی مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور ابتدا مخلوط نشاسته و چهار سطح مختلف از مونت موریلونیت (0، 1، 3 و 5 درصد) با سه سطح مختلف نرم کننده گلیسرول ( 20، 30 و 40 درصد) فرموله و خصوصیات فیزیکی و مکانیکی آنها اندازه­گیری و فیلم بهینه انتخاب شد. افزودن نانورس تا سطح 5 درصد (w/w ) باعث بهبود مقاومت کششی (38%) و نفوذپذیری به بخار آب (33%) گردید.نتایج حاصل از آزمون پراش پرتو ایکس نشان داد که ذرات نانورس به صورت یکنواخت در ماتریکس بسپاری نشاسته پخش شده اند. در ادامه تاثیر امواج فراصوت بر خصوصیات فیلم بهینه بررسی شد. نتایج حاصل نشان داد که کاربرد این امواج باعث بهبود قابل توجهی در خصوصیات مکانیکی و نفوذپذیری می گردد. همچنین بهترین زمان اعمال امواج فراصوت 30 دقیقه تعیین شد. نتایج حاصل از آزمایشات نشان داد که فیلم بهینه نانوکامپوزیتی نشاسته-رس می تواند به عنوان یک بسته بندی زیست تخریب پذیر و مطلوب جهت نگهداری مواد غذایی مورد استفاده قرار گیرد.

دریافت: 1393/2/4 | پذیرش: 1393/11/4 | انتشار: 1394/11/1