دوره 16، شماره 91 - ( 1398 )                   جلد 16 شماره 91 صفحات 267-257 | برگشت به فهرست نسخه ها

khoshmanzar M, pirouzifard M, hamishehkar H. Investigation of in vitro release and physicochemical properties of nano phytosome containing cumin essential oil. FSCT 2019; 16 (91) :257-267
خوش منظر مریم، پیروزی فرد میرخلیل، همیشه کار حامد. بررسی رهایش و خصوصیات فیزیکو شیمیایی نانوفیتوزوم حاوی اسانس زیره در شرایط آزمایشگاهی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1398; 16 (91) :257-267

1- گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه ارومیه
2- گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه ارومیه ، k.pirouzifard@yahoo.com
3- مرکز تحقیقات کاربردی دارویی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
هدف اصلی این مطالعه پوشش­دهی اسانس زیره با فسفاتیدیل کولین به منظور غلبه بر حلالیت کم اسانس در آب و زیست دسترسی بهتر آن وحفاظت از اسانس در برابر شرایط محیطی می باشد. نانو­فیتوزم حاوی اسانس زیره (60 میلی گرم فسفاتیدیل­کولین- 30 میلی گرم اسانس زیره) به روش هیدراسیون لایه نازک تهیه شده و خصوصیات فیزیکو­شیمیایی آن شامل اندازه ذرات و توزیع اندازه ذرات ، کارایی درون پوشانی، کدورت و پتانسیل زتای سیستم مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که نانو­فیتوزوم حاوی اسانس دارای اندازه ذرات بسیار ریز ( کمتر از 100 نانومتر) بوده و کارایی درون پوشانی 46/94 می باشد و توزیع اندازه ذرات کمتر از 3/0 می باشد. کدورت نانو­فیتووزم حاوی اسانس بدون تغییر باقی ماند و پتانسیل زتای نانو­فیتوزوم شاهد و نانو­فیتوزوم حاوی اسانس از 9+ به 19- (میلی ولت) تغییر یافت. سرعت رهایش اسانس پوشش دهی­شده طی زمان افزایش یافت. طی بررسی رهایش اسانس در بافر فسفات مشخص شد در طول 6 ساعت، حدود60 درصد از اسانس آزاد و در طول 24 ساعت، 50 درصد از اسانس ریز­پوشانی شده در محیط رهایش پیدا کرد. همچنین بررسی مدل­های رهایش در بافر فسفات نشان داد که رهایش اسانس آزاد و اسانس پوشش دهی شده، از معادله درجه اول تبعیت می کند. این مطالعه نشان داد که سرعت رهایش ترکیبات زیست فعال مانند اسانس ها را می توان با پوشش دهی آنها توسط فسفاتیدیل­کولین کاهش داد و می توان نانو­فیتوزوم حاوی اسانس زیره با رهایش کنترل­شده را در مواد غذایی مخصوصاَ نوشیدنی­ها به کار برد.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فناوری نانو در صنایع غذایی(نانو فرآوری،نانوکپسولاسیون،نانوامولسیون و...)
دریافت: 1398/2/3 | پذیرش: 1398/4/17 | انتشار: 1398/6/10