دوره 14، شماره 67 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 67 صفحات 94-105 | برگشت به فهرست نسخه ها

صمدلوئی حمیدرضا، نور محمدی ساناز، کابوسی حامی. بررسی اسیدچرب غیر اشباع تولید شده از گونه قارچی CBS 754.68 Mortierella alpine در محیط های کشت پلی ساکاریدی هیدرولیز شده. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (67) :105-94

1- استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود
2- دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت ا.. آملی ، آمل
3- استادیار، دانشگاه آزاد آیت ا... املی ، دانشکده کشاورزی، گروه میکروبیولوژی، آمل
چکیده
با توجه به اهمیت آراشیدونیک اسید در تغذیه انسان، گونه کپکی مورتیرلا آلفینا به علت تولید مقادیر قابل توجه ای از آراشیدونیک اسید مورد توجه دانشمندان قرار گرفته است. از آنجایی که گونه قارچی مورتیرلا آلفینا توانایی مصرف منابع کربنی پلی ساکاریدی را ندارد، در این پژوهش پلی ساکاریدهای گیاهی با عصاره آنزیم آلفا آمیلاز باسیلوس لیکویی آمیلو فاسینس تثبیت شده، هیدرولیز شدند و با فرموله کردن محیط کشت، روند تولید اسیدهای چرب غیراشباع و توده زیستی قارچی مورتیرلا آلپینا سویه 754.65 بررسی شد. در مرحله اولیه به منظور رشد گونه قارچی در محیط کشت پیچیده، پلی ساکارید ها با عصاره آنزیمی آلفا آمیلاز گونه باکتری تثبیت شده باسیلوس لیکویی آمیلو فاسینس هیدرولیز شدند. نتایج نشان داد که در اثر فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز، میزان قند احیای تولیدی از عصاره جوانه ی گندم، ارزن و گندم به ترتیب 57/102، 50/57 و 62/51 گرم بر لیتر بدست آمد. محیط هیدرولیز شده با منبع پروتئینی پودر سویا و پپتن فرموله شد. نتایج نشان داد بیشترین میزان وزن خشک توده ی زیستی مورتیرلا آلفینا در محیط کشت فرموله شده جوانه ی گندم (7/3 درصد محیط کشت) و کمترین آن از محیط کشت برنج (72/1 درصد محیط کشت) بدست آمد. بررسی پروفایل اسید چرب مورتیرلا نشان داد که بیشترین درصد اسید چرب لینولئیک اسید(87/41 درصد روغن) در محیط کشتی با منبع کربنی ذرت، اولئیک در منبع کربنی برنج (61/30 درصد روغن) و آراشیدونیک اسید (54/27 درصد روغن) در منبع کربنی سیب زمینی بدست آمد.. نتایج نشان داد که منبع کربنی تاثیر قابل توجه ای در پروفایل اسید چرب و اسید چرب غالب روغن مورتیرلا دارد و از این رو تغییر منبع کربنی می تواند دامنه وسیعی از اسید های چرب چند غیراشباع را در این گونه میکروبی ایجاد کند.

دریافت: 1395/2/11 | پذیرش: 1395/8/11 | انتشار: 1396/6/1