Moayedi A, Mahmoudi M, Khomeiri M, Loghman S. Isolation, molecular identification and safety assessment of proteolytic lactic acid bacteria obtained from different raw milks. FSCT 2019; 16 (89) :59-69
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-31404-fa.html
مویدی علی، محمودی ماندانا، خمیری مرتضی، لقمان شهرام. جداسازی، شناسایی مولکولی و ارزیابی ایمنی باکتریهای اسید لاکتیک پروتئولیتیک به دست آمده از نمونههای مختلف شیر خام. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1398; 16 (89) :59-69
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-31404-fa.html
1- عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ، amoayedi1984@gmail.com
2- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده: (7866 مشاهده)
برخی از باکتریهای اسید لاکتیک موجود در شیر خام بهویژه انواع پروتئولیتیک، خصوصیات تکنولوژیک مفیدی دارند و نقش مهمی در توسعه ویژگیهای محصول نهایی بازی میکنند، اما غالبا در طی فرآوری از بین میروند. از این رو، جداسازی و نگهداری آنها به منظور کاربردهای بعدی ارزشمند خواهد بود. در این پژوهش، پس از جداسازی باکتریهای اسید لاکتیک موجود در شیر خام گاو، گوسفند و بز بر روی محیطهای کشت MRS agar و M17 agar، جدایههای گرم مثبت و کاتالاز منفی انتخاب شده و از نظر فعالیت پروتئولیتیکی روی محیط Skim milk agar غربال شدند. جدایههای دارای فعالیت پروتئولیتیکی مناسب با استفاده از توالییابی قطعه ژنی 16S rDNA شناسایی شدند و فعالیت همولیزی و مقاومت آنتیبیوتیکی آنها در برابر 10 آنتی بیوتیک رایج مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز توالییابی با برنامه BLAST منجر به شناسایی Lactobacillus delbruekii (5 جدایه)، L. delbruekii زیرگونه bulgaricus، L. fermentum، L. reuteri، L. curvatus، Lactococcus lactis زیرگونه lactis، و Streptococcus lutetiensis شد. از میان جدایههای شناسایی شده، L. lactis زیرگونه lactis پس از 48 ساعت گرمخانهگذاری در 37 درجه سانتیگراد با ایجاد قطر هاله 23 میلیمتر بیشترین فعالیت پروتئولیزی را نشان داد. در مورد فعالیت همولیزی، فقط Lactobacillus fermentum فعالیت آلفا-همولیزی نشان داد و سایر باکتریها غیرهمولیتیک بودند. تمام جدایههای شناساییشده به تتراسایکلین، آمپیسیلین، اریترومایسن، ونکومایسین و جنتامایسین حساس بودند بهجز L. reuteri و Lactococcus lactis زیرگونه lactis که به ترتیب به ونکومایسین و جنتامایسن مقاوم بودند. در مورد مقاومت به پنیسیلین، کلرآمفنیکول، کلیندامایسین، کانامایسین و استرپتومایسین نتایج بسته به نژاد مورد بررسی متفاوت بود. نتایج این پروژه، نشاندهنده تنوع نژادهای باکتریهای اسید لاکتیک پروتئولیتیک در شیر خام است. به علاوه، اگرچه باکتریهای اسید لاکتیک ایمن در نظر گرفته میشوند و در لیست GRAS قرار دارند، اما نژادهای وحشی جداسازیشده از شیر خام باید از نظر جنبههای مرتبط با ایمنی مورد بررسی قرار گیرند.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
غذاهای فراسودمند(پروبیوتیک،پریبیوتیک و...) دریافت: 1397/12/26 | پذیرش: 1398/3/4 | انتشار: 1398/4/24