عرفانی عارف، پیروزی فرد میرخلیل، الماسی هادی، غیبی نسا. میکروانکپسولاسیون نانوامولسیون اسانس دارچین پایدار شده توسط بتا سیکلودکسترین و کازئینات سدیم. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1398; 16 (91) :107-117
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-31302-fa.html
1- گروه علوم و صنایع غذایی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه
2- گروه علوم و صنایع غذایی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه ، k.pirouzifard@yahoo.com
چکیده: (6353 مشاهده)
امروزه اسانس دارچین به دلیل دارا بودن فعالیت آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی جهت افزودن به سامانههای غذایی و زیستی موردتوجه زیادی قرارگرفته است. استفاده از این اسانس بهصورت آزاد برای نگهداری مواد غذایی عموماً به دلیل محلولیت پایین در آب، فشار بخار بالا و ناپایداری فیزیکی و شیمیایی با دشواریهایی همراه است. یکی از روشهای کاهش این محدودیتها، ریز پوشانی اسانسها در حاملهای لیپیدی ازجمله میکروکپسولها است. هدف از این پژوهش درونپوشانی اسانس دارچین در میکروکپسولهای پایدار شده با کازئینات سدیم (Nacs) و بتا سیکلودکسترین (β-cy) و بررسی خواص آنتیاکسیدانی آن می باشد. در این مطالعه، بهمنظور ریز پوشانی فرمولاسیونهای مختلف، نانو امولسیون حاوی اسانس دارچین به روش اولتراسوند تولید و تأثیر پلیمرهای مختلف بر روی اندازه ذرات، کارایی درونپوشانی، خاصیت آنتیاکسیدانی و کدورت نانو امولسیون بررسی گردید. بررسی آماری نتایج نشان داد که برهمکنش نانو امولسیونها و نمونه های انکپسوله شده بر روی اندازه ذرات مؤثر بود (05/0p<). اندازه ذرات کازئینات سدیم با بتا سیکلودکسترین(S1) در محدوده 237-234 نانومتر متفاوت بود. همچنین اندازه ذرات بتا سیکلودکسترین (S2) در محدوده 717-713 نانومتر و اندازه ذرات اسانس (S3) در محدوده 85-84 نانومتر بود. پتانسیل زتا برای نمونه کازئینات سدیم با بتا سیکلودکسترین و نمونه اسانس آزاد منفی بود و سیستم از بار منفی قابلتوجهی برخوردار است. اثر پلیمرهای مختلف و اسانس بر روی کارایی انکپسولاسیون و خاصیت آنتیاکسیدانی تفاوت معنیداری داشت (05/0>p). کارایی درونپوشانی همه فرمولاسیونها بالای 70 درصد بودند. بررسیهای میکروسکوپ الکترونی روبشی میکروکپسولهای بهینهسازی شده بهوسیله SEM، شکلهای همگن و کروی دارای منافذ را نشان داد. آنالیز FT-IR تأثیر نیروهای واندروالسی را در شکلگیری میکروکپسولها بهطور مشخص تأیید کرد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
فناوری نانو در صنایع غذایی(نانو فرآوری،نانوکپسولاسیون،نانوامولسیون و...) دریافت: 1397/12/23 | پذیرش: 1398/3/12 | انتشار: 1398/6/10