دوره 15، شماره 82 - ( 1397 )                   جلد 15 شماره 82 صفحات 435-421 | برگشت به فهرست نسخه ها

بختیاری شهناز، عدالتیان دوم محمدرضا، حبیبی نجفی محمد باقر، یاورمنش مسعود. جداسازی وشناسایی گونه‌های Alicyclobacillus از مراحل مختلف خط تولید رب گوجه فرنگی با استفاده از روش مبتنی بر کشت ومولکولی و بررسی اثر بریکس بر رشد باکتری های Alicyclobacillus. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1397; 15 (82) :421-435

1- دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
2- دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد.
3- استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده:   (1992 مشاهده)
چکیده
هدف تحقیق، جداسازی و شناسایی آلیسیکلوباسیلوس از مراحل تولید رب گوجه­فرنگی و بررسی کارایی پاستوریزاسیون در حذف این باکتری­ها بود. ایزوله ها از هر مرحله  شامل پوره، رب گوجه­­فرنگی قبل از پاستوریزاسیون و پس از پاستوریزسیون نهایی، شش نمونه در سه روز برداشته شد و پس از شوک حرارتی، با روش­های مبتنی برکشت جداسازی شدند. جهت ارزیابی توانایی رشد باکتری و اثر بریکس بر رشد آن، نمونه هایی با بریکس 8 و 11 از رب گوجه فرنگی با بریکس 27-25، با رقیق سازی تهیه و همراه پوره بررسی گردید. 17ایزوله پس از توالی­یابی و BLAST تا مرحله جنس وگونه شناسایی شدند.13سویه شناسایی شده مربوط به گونه Alicyclobacillus acidocaldarius بودند و 4 ایزوله شامل جنس  هایBacillus ، جنس Brevibacillus (2 ایزوله) و یک ایزوله باکتری ناشناخته بودند. تعداد سلول های آلیسیکلوباسیلوس در واحد حجم، بر مبنای کشت در رب قبل از پاستوریزاسیون cfu/ml± SD 29/0±34/2 و در رب پس از پاستوریزاسیون نهایی 17/0±31/2 بود که بیانگر تاثیر فرایند پاستوریزاسیون در کاهش تعداد سلول در واحد حجم بود. نتایج آزمون t جفت شده رب گوجه فرنگی نشان داد که وابستگی ضعیفی (ضریب همبستگی491/0 و 409/0) بین تعداد سلول های آلیسیکلوباسیلوس در واحد حجم با بریکس وجود دارد و همچنین بین تعداد سلول آلیسیکلوباسیلوس درواحد حجم در  بریکس 8 و 11 اختلاف معنی داری وجود ندارد. این بدان معنی است که افزایش 3 درجه بریکس تفاوت معنی داری در تعداد سلول باکتری در واحد حجم، ایجاد نمی کند.
موضوع مقاله: کنترل کیفیت مواد غذایی
دریافت: 1397/11/26 | پذیرش: 1397/11/26 | انتشار: 1397/11/26