دوره 17، شماره 98 - ( 1399 )                   جلد 17 شماره 98 صفحات 49-41 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bakhtiary F, Maghsoudi H, Khorasani S, Akhavan H. Effect of ultraviolet radiation on some quality characteristics of dry pistachio kernel. FSCT 2020; 17 (98) :41-49
بختیاری فاطمه، مقصودی حسین، خراسانی سپیده، اخوان حمیدرضا. تاثیر پرتودهی فرابنفش بر برخی ویژگیهای کیفی مغز پسته خشک. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1399; 17 (98) :41-49

1- بخش مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
2- استادیار بخش مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران ، h.maghsoudi@uk.ac.ir
3- استادیار بخش علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
روش‌های متفاوتی برای کاهش عوامل فساد و افزایش ماندگاری محصولات کشاورزی وجود دارد که یکی از این روش‌ها استفاده از روش پرتودهی با اشعه فرابنفش می‌باشد. سامانه پرتودهی فرابنفش دارای 7 عدد لامپ UV-C  بود که در راستای غیرفعال‌سازی میکروبی، تاثیر تعداد لامپ (3، 5 و 7 عدد)، فاصله لامپ‌ها از مغز پسته (10، 20 و 30 سانتی­متری) و زمان تابش (15، 20 و 30 دقیقه) ارزیابی گردید. بر اساس غیرفعال شدن قارچ آسپرژیلوس فلاووس تلقیح شده به مغز پسته خشک، به‌کارگیری 3 عدد لامپ، پرتودهی از فاصله 10 سانتی­متری در مدت زمان 30 دقیقه به عنوان بهترین تیمار برای پرتودهی مغز پسته خشک انتخاب گردید. نتایج نشان داد که پرتودهی تاثیر معنی­داری بر عدد پراکسید و عدد اسیدی نداشت (05/0<p) ، اما سبب افزایش معنی‌دار (05/0>p) محتوای ترکیبات فنولی  مغز پسته در مقایسه با نمونه شاهد گردید. بر اساس نظر ارزیاب‌ها، بافت نمونه پرتودهی شده امتیاز بالاتری نسبت به نمونه شاهد کسب کرد. اما از نظر سایر ویژگی‌های حسی (ظاهر، عطر و بو˓ طعم و مزه) بین نمونه پرتودهی شده و کنترل تفاوت معنی­داری مشاهده نگردید.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: کنترل کیفیت مواد غذایی
دریافت: 1397/11/8 | پذیرش: 1398/11/1 | انتشار: 1399/1/10