دوره 14، شماره 73 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 73 صفحات 70-61 | برگشت به فهرست نسخه ها

اشجعی الهام، اسحاقی محمدرضا، اسدالهی سیمین. کاربرد پیش تیمار اولتراسونیک در استخراج روغن دانه کنجد و بررسی ویژگی های فیزیکوشیمیایی آن. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (73) :61-70

1- دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ورامین پیشوا، گروه علوم و صنایع غذایی، ورامین، ایران
2- استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ورامین پیشوا، گروه علوم و صنایع غذایی، ورامین، ایران
چکیده
در بین منابع روغنی،کنجد با نام علمی Sesamum Indicum L.  قدیمی‌ترین دانه روغنی است که توسط انسان شناخته شده است. این دانه روغنی از ارزش غذایی و دارویی بسیار بالایی برخوردار است و یک منبع غنی از پروتئین و چربی مرغوب محسوب می‌گردد. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر زمان و فرکانس پیش تیمار اولتراسونیک جهت روغن کشی از کنجد به روش استخراج با حلال بر راندمان و ویژگی های فیزیکوشیمیایی روغن استحصالی می باشد. تجزیه و تحلیل آماری داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS  نسخه 19 انجام شد. همچنین مقایسه میانگین داده‌ها براساس آزمون دانکن در سطح 05/0 درصد انجام پذیرفت. بر طبق نتایج این تحقیق، تیمار اولتراسونیک موجب کاهش معنی دار ضریب شکست (حداکثر 5/6 درصد)، اندیس اسیدی (حداکثر 8/36 درصد) و اندیس پراکسید (حداکثر 72/9 درصد) و افزایش معنی دار راندمان شده (حداکثر 84/5 درصد) اما اثر معنی داری بر دانسیته (001/0±915/0) نداشت. این تحقیق نشان داد پیش تیمار اولتراسونیک به مدت 90 دقیقه با فرکانس 130 کیلوهرتز بدون تغییر ساختار اسید چربی روغن، موجب افزایش راندمان روغن کشی می گردد.

دریافت: 1396/6/20 | پذیرش: 1396/6/20 | انتشار: 1396/12/1