دوره 16، شماره 88 - ( 1398 )                   جلد 16 شماره 88 صفحات 270-257 | برگشت به فهرست نسخه ها

barzegar L, Ojagh S, alishahi A, Raeesi M, Motalebi A, Abdollahi M et al . Characteristics of Gelatin Film Produced from Common Carp Scales (Cyprinus carpio) by Investigating the Effect of Effective Parameters in Extraction Process. FSCT 2019; 16 (88) :257-270
برزگر لحاک، اجاق سید مهدی، عالیشاهی علیرضا، رییسی مجتبی، مطلبی عباسعلی، عبدالهی مهدی و همکاران.. ویژگی‌های فیلم ژلاتینی تولید شده از فلس کپور معمولی (Cyprinus carpio) با بررسی اثر پارامترهای مؤثر در فرایند استخراج. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1398; 16 (88) :257-270

1- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ، Mahdi_Ojagh@yahoo.com
3- علوم پزشکی گلستان
4- مرکز تحقیقات شیلات ایران
5- دانشگاه چالمرز سوئد
6- دانشگاه دریانوردی چابهار
در این مطالعه ژلاتین حاصل از فلس کپور معمولی(Cyprinus carpio)  با استفاده از روش­های قلیایی، اسیدی و حرارتی تولید شد. سپس فاکتورهای فیزیکی، ممانعتی و خصوصیات ظاهری آن با استفاده از تغییر فاکتورهای موثر در استخراج ژلاتین اولیه آن بهینه سازی گردید. جهت بهینه سازی فیلم روش سطح پاسخ شامل یک طرح مرکب مرکزی برای فرایند استخراج در نظر گرفته شد، مجموعه­ای از فاکتورهای موثر در استخراج شامل، غلظت سدیم هیدروکسید، مدت پیش تیمار قلیایی، غلظت هیدروکلریک اسید و دمای استخراج به عنوان متغیرهای مستقل و متغیرهای وابسته شامل خواص کششی، میزان حلالیت در آب و میزان نفوذپذیری به بخار آب مورد بررسی قرار گرفت. نتایج  مربوط به غربالگری بر اساس مقاومت مکانیکی و حلالیت منجر به انتخاب 4 فاکتور از 9 فاکتور گردید. در مرحله‌ی غربالگری 4 متغیر شامل دوفاکتور pH مرحله استخراج و مدت زمان تیمار قلیایی که دارای بیشترین تاثیر روی مقاومت کششی بودند و دو فاکتور غلظت تیمار اسیدی و دمای مرحله استخراج که دارای بیشترین تاثیر بر میزان حلالیت فیلم‌ها بودند جهت انجام آزمایشات اصلی انتخاب شده‌اند. سایر متغیرها که تاثیر قابل توجهی روی ویژگی‌های مکانیکی و حلالیت فیلم‌ها نداشتند در معمول‌ترین مقدار خود قرار داده شدند. آزمایشات اصلی استخراج ژلاتین شامل 30 تیمار بود. حلالیت تغییرات معنی داری  (05/0>p) نشان داد. کم ترین حلالیت  08/25 درصد مربوط به تیمار شماره 9 با  تیمار قلیایی به مدت 195 دقیقه، تیمار اسیدی با غلظت 0.3 مولار و استخراج در دمای 63 درجه بوده است. کم ترین نفوذپذیری  مربوط به تیمار شماره 15 با تیمار قلیایی به مدت 140 دقیقه، تیمار اسیدی با غلظت 0.18 مولار و استخراج در دمای ℃76 بوده است(05/0>p). در نهایت مشخص شد با تغییر برخی فاکتورهای موثر می­توان خصوصیات فیلم ژلاتینی حاصل از فلس کپور معمولی را بهینه سازی نمود.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: کنترل کیفیت مواد غذایی
دریافت: 1397/8/29 | پذیرش: 1398/1/31 | انتشار: 1398/3/25