دوره 16، شماره 88 - ( 1398 )                   جلد 16 شماره 88 صفحات 26-17 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shayan T, hakimzadeh V, shahidi noghabi M. Modeling the Efficiency of Ultrafiltration Process in Purification of Microfiltered Raw Sugar Beet juice by Artificial Neural Network. FSCT 2019; 16 (88) :17-26
شایان تینا، حکیم زاده وحید، شهیدی نوقابی مصطفی. مدل سازی کارایی فرآیند اولترافیلتراسیون در تصفیه شربت خام چغندر قند میکروفیلترشده به روش شبکه عصبی مصنوعی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1398; 16 (88) :17-26

1- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران.
2- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران. ، v.hakimzadeh@yahoo.com
3- گروه شیمی مواد غذایی، پژوهشکده علوم و صنایع غذایی، پارک علم و فناوری خراسان رضوی، مشهد، ایران.
فرآیند اولترافیلتراسیون به عنوان یکی از فرآیندهای غشایی مبتنی بر فشار می-تواند ‌به عنوان روشی نوین، جایگزین روش مرسوم در صنعت قند گردد. در این تحقیق کاهش سختی، افزایش درصد دفع ترکیبات غیرقندی و بهبود خلوص جریان تراوه طی تصفیه شربت خام چغندر با فرآیند اولترافیلتراسیون به روش شبکه عصبی مصنوعی مدل سازی شد. فرآیند اولترافیلتراسیون در سه درجه حرارت 30، 40 و 50 درجه سانتی گراد، سه فشار در عرض غشاء 1، 2 و 3 بار در هشت فاصله زمان مساوی از 1 تا 60 دقیقه انجام شد. بهترین مدل برای کاهش سختی با یک لایه پنهان ، تعداد 13 نورون، تابع انتقال تانژانت ، قانون یادگیری مومنتوم و درصد داده های 40 ، 35 و 25 به ترتیب برای آموزش، ارزیابی و آزمون بدست آمد. تغییرات درصد دفع ترکیبات غیرقندی با یک لایه پنهان، تعداد 15 نورون، تابع انتقال تانژانت، قانون یادگیری لونبرگ و اختصاص50، 5 و 45 درصد از داده ها برای آموزش، ارزیابی و آزمون مدل کمترین خطا و بیشترین ضریب همبستگی را طی مدل سازی داشت. بهبود خلوص جریان تراوه طی اولترافیلتراسیون نیز با یک لایه پنهان، تعداد 18 نورون، تابع انتقال سیگموئید، قانون یادگیری لونبرگ و  درصد داده های 60، 15 و 25 برای آموزش،  ارزیابی و آزمون بهترین شبکه را ایجاد نمود. همچنین بیشترین ضریب همبستگی بین داده های آزمایشگاهی و مقادیر های پیش بینی شده با مدل برای تغییرات سختی، درصد دفع ترکیبات غیرقندی و خلوص به ترتیب 892/0 ، 985/0 و 985/0 بدست آمد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: آمار،مدل سازی و سطح پاسخ در صنایع غذایی
دریافت: 1397/8/23 | پذیرش: 1398/1/18 | انتشار: 1398/3/25