دوره 15، شماره 83 - ( 1397 )                   جلد 15 شماره 83 صفحات 99-87 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print

جوینده حسین، کوراوند فرزانه. بررسی تأثیر اسانس مرزه باغی بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی، بافتی، حسی و زنده‌مانی باکتری‌های آغازگر ماست قالبی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1397; 15 (83) :87-99

1- دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
2- کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
چکیده
این پژوهش به­ منظور ارزیابی اثر اسانس مرزه باغی بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی، بافتی، حسی و  زنده مانی باکتری­های آغازگر ماست قالبی در طول دوره نگهداری (1، 11 و 21 روز) انجام شد. ماست قالبی به روش متداول و با افزودن غلظت­های مختلف اسانس (0، 125، 250 و 500 میکروگرم بر لیتر) تهیه شد. نتایج نشان داد که افزودن اسانس مرزه باغی تأثیر معنی­داری بر زنده­مانی باکتری­های آغازگر نداشت((P< 0.05. همچنین نمونه­های محتوی اسانس دارای pHبالاتر و اسیدیته کمتر نسبت به نمونه شاهد بودند. با افزایش غلظت اسانس، آب­اندازی در نمونه­های تیمارشده بطور       معنی­داری کاهش یافت((P< 0.05. از لحاظ پذیرش­کلی نیز  تفاوت معنی­داری ((P< 0.05. بین نمونه­های ماست تیمارشده و نمونه شاهد وجود داشت؛ بطوری­که امتیاز نمونه­های ماست تیمارشده، با افزایش غلظت اسانس کاهش یافت. سختی و قوام تمامی نمونه­ها در طول دوره نگهداری افزایش معنی­داری((P< 0.05 نشان داد و این شاخص­ها در نمونه­های حاوی اسانس بیشتر از نمونه شاهد بودند. براساس نتایج مطالعه حاضر، افزودن اسانس مرزه باغی به­میزان250 میکروگرم بر لیترمی­تواندبه­عنوان روشی مؤثر جهت بهبود ویژگیهای شیمیایی و حسی ماست قالبیپیشنهاد گردد؛ضمن این­که تأثیر منفی بر زنده­مانی باکتری­های آغازگر ماست ندارد.

کلید واژگان: اسانس مرزه باغی، خصوصیات بافتی، آب­اندازی، باکتری­های آغازگر
موضوع مقاله: کنترل کیفیت مواد غذایی