دوره 14، شماره 68 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 68 صفحات 73-82 | برگشت به فهرست نسخه ها

سعیدی منصور، یگانگی مرضیه، علیزاده بهبهانی بهروز، وسیعی علیرضا، طباطبایی یزدی فریده. ارزیابی اثر ضد میکروبی عصاره گیاه تره کوهی (Allium ampeloprasum L. subsp. iranicum) بر ریزاندامگان بیماری زا با منشاء غذایی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (68) :82-73

1- کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
2- دانشجوی دکتری، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
3- استاد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده در دنیای امروز با توجه به اینکه داروهای گیاهی دارای اثر ضدمیکروبی قوی­تر و عوارض ناخواسته­ی کمتری نسبت به داروهای شیمیایی در درمان عفونت­ها هستند، یک رویکرد جدید جهت استفاده از داروهای گیاهی به وجود آمده است. در این پژوهش فعالیت ضد میکروبی عصاره های آبی و اتانولی تره کوهی بر 5 باکتری بیماری زا  مورد ارزیابی قرار گیرد. غلظت­های مختلفی از عصاره­های آبی و اتانولی برگ گیاه تره کوهی آماده شد و اثر ضدباکتری عصاره­ها با روش­های پور پلیت، انتشار در آگار به کمک دیسک، میکرودایلوشن براث و معرف تری فنیل تترازولیوم کلراید و حداقل غلظت کشندگی مورد ارزیابی قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده­ها از آزمون واریانس یک طرفه و مقایسه­ی میانگین نیز با آزمون دانکن، انجام گرفت. حداقل غلظت بازدارندگی رشد عصاره آبی تره کوهی در مورد سالمونلا تیفی، اشرشیا کلی، باسیلوس سرئوس، استافیلوکوکوس اورئوس و استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس به ترتیب برابر 256، 128، 64، 32 و 32 میلی­گرم بر میلی­لیتر بود و حداقل غلظت بازدارندگی عصاره اتانولی نیز با همین ترتیب برابر 128، 64، 64، 32 و 16 میلی­گرم بر میلی­لیتر بود. حداقل غلظت کشندگی عصاره آبی تره کوهی به ترتیب برابر 256، 128، 128، 64 و 32 میلی­گرم بر میلی­لیتر بود و حداقل غلظت کشندگی عصاره اتانولی تره کوهی برای سالمونلا تیفی و اشرشیا کلی برابر 256، برای باسیلوس سرئوس برابر 128 و در نهایت برای  استافیلوکوکوس اورئوس و استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس برابر 32 میلی­گرم بر میلی­لیتر بدست آمد. نتایج این پژوهش به روشنی مبین این مطلب بود که عصاره گرفته شده از تره کوهی اثر ضد باکتریایی مطلوبی بر همه ریزاندامگان مورد نظر داشت و توانست در جلوگیری از رشد باکتری­های گرم مثبت عملکرد موثرتری داشته باشد.

دریافت: 1395/2/11 | پذیرش: 1395/11/11 | انتشار: 1396/7/1