دوره 16، شماره 88 - ( 1398 )                   جلد 16 شماره 88 صفحات 342-327 | برگشت به فهرست نسخه ها

Baghbani F, Shirazinejad A. Study of Antioxidant and Antimicrobial Activity of Date Seed Extract and its Effects on Physicochemical, Microbial and Sensory Properties of Cupcake. FSCT 2019; 16 (88) :327-342
باغبانی فاطمه، شیرازی نژاد علیرضا. بررسی خواص آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی عصاره هسته خرما و تاثیر آن بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی، میکروبی و حسی کیک فنجانی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1398; 16 (88) :327-342

1- دانشگاه آزاد اسلامی
2- دانشگاه آزاد اسلامی ، drshirazinejad@gmail.com
هسته‌ی خرما به عنوان ضایعات  می­تواند بطور گسترده‌ای برای کاربردهای مختلف استفاده شود و امروزه مطالعات زیادی بر روی خواص آن به عنوان یک نگهدارنده طبیعی در محصولات غذایی انجام می‌گیرد. در این پژوهش با استفاده از روش مهار رادیکال DPPH، خواص آنتی اکسیدانی و با استفاده از آزمون شمارش میکروبی ویژگی آنتی میکروبی غلظت های مختلف عصاره هسته خرما (0، 05/0، 1/0 و 2/0 µg/mL) که با استفاده از حلال آب استخراج شده بود ارزیابی شد. همچنین تاثیر آن‌ها بر ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی، میکروبی و حسی کیک فنجانی مورد بررسی قرار گرفت. آزمون‌های اندازه‌گیری عدد پراکسید، اسیدیته، pH، ترکیب شیمیایی و ارزیابی حسی نیز انجام شد. نتایج نشان‌داد که با افزایش غلظت عصاره فعالیت آنتی‌اکسیدانی آن افزایش می‌یابد. IC50 برای عصاره هسته خرما ، 93/1568 میلی گرم بر لیتر محاسبه شد. مقدار فنول کل عصاره 28/0±53/119 میلی‌گرم ‌گالیک اسید بر گرم عصاره بود. فعالیت آنتی‌میکروبی عصاره با استفاده از حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی به ترتیب 08/0 و 4/0 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر ارزیابی شد. اجزای عصاره با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا سنجش شد و وجود ترکیبات گالیک اسید، کاتچین، کلروژنیک، روتین، وانیلین، p-کوماریک‌اسید و سیناپیک‌اسید به اثبات رسید. تمامی کیک‌های تهیه‌شده حاوی غلظت‌های مختلف عصاره از نظر خصوصیات فیزیکو‌شیمیایی در محدوده استاندارد قرار‌ داشتند. نمونه حاوی 2/0 درصد عصاره‌ی هسته‌ی خرما از نظر شمارش میکروبی نسبت به سایر نمونه‌های مورد بررسی در محدوده مناسب قرار‌‌داشت و از نظر ویژگی‌های حسی مقبولیت کلی نیز بالاترین امتیاز را کسب نمود. در نتیجه، عصاره هسته خرما به دلیل دارابودن ترکیبات فنولی و فعالیت آنتیاکسیدانی و ضد ‏میکروبی می‌تواند به عنوان یک نگهدارنده ارزان‌ قیمت و طبیعی در فرمولاسیون کیک فنجانی مورد استفاده قرار بگیرد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: کنترل کیفیت مواد غذایی
دریافت: 1397/7/9 | پذیرش: 1397/12/25 | انتشار: 1398/3/25