دوره 17، شماره 98 - ( 1399 )                   جلد 17 شماره 98 صفحات 168-159 | برگشت به فهرست نسخه ها

AZIMINEZHAD H, esmaeilzadeh kenari R, Raftani Amiri Z. Investigating the effect of extraction of bath ultrasound in different conditions on antioxidant properties of Hyssop (Hyssopus officinalis) extract. FSCT 2020; 17 (98) :159-168
عظیمی نژاد حدیث، اسماعیل زاده کناری رضا، رفتنی امیری زینب. بررسی اثر استخراجی التراسوند حمام در شرایط مختلف بر خصوصیات آنتی اکسیدانی عصاره زوفا. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1399; 17 (98) :159-168

1- گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
2- گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری ، reza_kenari@yahoo.com
یکی از روشهای نوین استخراج آنتی اکسیدان­های طبیعی از بافت­های گیاهی، استخراج به کمک اولتراسوند است. در این پژوهش از روش استخراج اولتراسوند حمام با حلال اتانول- آب به نسبت­های (۵۰:۵۰ ) و (۸۰:۲۰) در دمای ۳۰ و ۴۰ درجه سانتی گراد و زمان­های ۱۰ و ۲۰ دقیقه برای استخراج عصاره برگ زوفا  استفاده شد. میزان کل ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی و DPPH  و قدرت آنتی­اکسیدانی  در سیستم مدل بتاکاروتن – لینولئیک اسید  هر یک از عصاره ها به روش اسپکتروفتومتری و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها با آزمون شاخص پایداری اکسایشی (OSI) اندازه گیری شد.بر اساس نتایج بدست آمده عصاره (۸۰-۴۰-۲۰) با بالاترین ترکیبات موثره بیشترین میزان ترکیبات فنولی( ۵۳/۵± ۳۸/۱۹۳ بر حسب میلی­گرم گالیک اسید در گرم عصاره )و فلاونوئیدی( ۳۶/۲±۶۳/۴۰ میلی گرم کوئرستین در گرم عصاره) ،و بیشترین مقدار در آزمون­های سنجش آنتی اکسیدانی (مهار رادیکال DPPH و سنجش بی رنگ شدن بتاکاروتن – لینولئیک اسید)و کمترین میزان IC50 را کسب کرد.در نتیجه بهترین عملکرد آنتی اکسیدانی را نشان داد .در تست رنسیمت نیز تیمار (۸۰-۴۰-۲۰) با غلظت ppm200بالاترین پایداری اکسایشی روغن کانولا را نشان داد.بنابراین مناسبترین تیمار برای حصول بهترین  نتیجه تیمار (۸۰-۴۰-۲۰)انتخاب شد.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: کنترل کیفیت مواد غذایی
دریافت: 1397/7/1 | پذیرش: 1397/9/25 | انتشار: 1399/1/10