دوره 16، شماره 94 - ( 1398 )                   جلد 16 شماره 94 صفحات 75-61 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sohrabi M M, Ahmadi E. Some Rheological properties of packaged grape tomatoes in the storage. FSCT 2019; 16 (94) :61-75
سهرابی محمد مهدی، احمدی ابراهیم. ارزیابی برخی خواص رئولوژی گوجه زیتونی در داخل فیلم بسته بندی در طول انبارداری. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1398; 16 (94) :61-75

1- دانشگاه بوعلی سینا- گروه مهندسی بیوسیستم
2- دانشگاه بوعلی سینا - گروه مهندسی بیوسیستم ، eahmadi@basu.ac.ir
از جمله روش­های رایج جهت ماندگاری و حفظ کیفیت محصولات کشاورزی و مواد غذایی استفاده از فیلم­های بسته­بندی می­باشد. در این پژوهش اثر فیلم­های بسته­بندی پلی­اتیلن با چگالی بالا، پلی­وینیل کلراید و مدت زمان انبارداری بر روی رفتار ویسکو الاستیک گوجه زیتونی، با استفاده از آزمون تنش آسایی مورد ارزیابی قرار گرفت همچنین برخی از خواص مکانیکی شامل حداکثر نیروی نفوذ، کرنش تسلیم، مدول الاستیسیته و انرژی گسیختگی اندازه­گیری شد. در این مطالعه نمودار کاهش تنش نسبت به زمان ترسیم شد و مقادیر زمان­های تنش آسایی و میزان تنش­ها محاسبه گردید. با توجه به نتایجی که از این پژوهش به دست آمد، کاربرد این فیلم­ها تاثیر مثبت افزایشی بر کرنش تسلیم داشت از طرفی محصولات در داخل فیلم­های بسته­بندی توانایی نگه­داری محصولات را تا روز چهلم را داشتند. روند کاهشی حداکثر نیروی نفوذ برای محصولات در دمای 1±4 نسبت به 2 ±20 در داخل فیلم­های بسته بندی به مراتب بیشتر بود به طوری که محصولات در داخل فیلم PVC در دمای 1±4 و 2 ±20  به ترتیب در پایان دوره نگهداری برابر 93/0 و 56/1 نیوتن و برای فیلم HDPE به ترتیب 10/1 و 85/1 نیوتن بود. در طی زمان ماندگاری مقدار اجزاء الاستیک مدل ماکسول عمومی کاهش یافت. نتایج نشان می­دهد که مدل ماکسول نشان داده شده (RMSE<0.6818 و R2>0.9158) به طور قابل اتکایی متناسب با داده­های تجربی است. استفاده از فیلم­های بسته­بندی باعث کند شدن روند کاهشی زمان تنش آسایی گوجه زیتونی می­شود که موجب حفظ بهتر خواص رئولوژی محصول نسبت به محصولات غیر بسته بندی می­گردد.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: بسته بندی و انواع پوشش های در صنایع غذایی
دریافت: 1397/3/15 | پذیرش: 1397/10/25 | انتشار: 1398/9/10